Opta: Češi vydají ročně za optické pomůcky asi čtyři miliardy Kč

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 24. února (ČTK) - Populace v České republice vydá ročně za brýle a kontaktní čočky téměř čtyři miliardy korun. Optické korekční pomůcky přitom používá zhruba šest milionů lidí a 1400 oftalmologů dělá ročně přibližně pět milionů vyšetření. Více než 1000 očních optik v republice pak prodá ročně 3,2 milionu kusů čoček. Vyplývá to z odborné studie, kterou zveřejnily Veletrhy Brno při dnešním zahájení mezinárodního veletrhu Opta.

Generální ředitel veletrhů Jiří Škrla připomněl, že po 12 letech existence má Opta stále stoupající tendenci a čtyřikrát zvětšila výstavní plochu. Loni poprvé přivítala přes 5000 lidí, z nichž každý šestý byl ze zahraničí. Odborné akce se účastní rovněž optici ze Slovenska, Německa, Maďarska a Polska.

Trh s oční optikou zásobuje v Česku kolem 140 dodavatelů brýlových obrub a 14 dodavatelů čoček. Moderní kontaktní čočky pak do obchodů obstarává šest společností. Vzdělávání odborníků zajišťují v Česku tři střední a jedna vysoká škola.

Těsně před hlavní sezónou, kterou je jaro a léto, představují firmy kolem 40 novinek, ať už v oblasti brýlových či kontaktních čoček, obrub nebo přístrojů pro vyšetření zraku. V premiérové soutěži Top Opta vybrala odborná porota z 20 exponátů od celkem 11 vystavovatelů pět nejlepších. Ocenění přebraly společnosti z Německa, Francie a Itálie.

Letošní Optu obsadilo přes 220 vystavovatelů z 20 zemí světa, což je mírně nad úrovní loňského ročníku. Pořadatelé letos akci převedli z pavilonu B do modernějších a větších prostor pavilonu V, kde se uskuteční do neděle i řada odborných seminářů. Veletrh je otevřen od 09:00 do 18:00, vstupenka přijde na 200 Kč, ale při registraci polovinu a poslední den 50 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK