ÚOHS: Lídři na trhu s pečivem Delta a Odkolek se mohou spojit

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 24. února (ČTK) - Pekárenské společnosti Delta Pekárny a Odkolek se mohou spojit. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který povolil fúzi vlastníků Delty a Odkolku společností United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg. Bývalý předseda úřadu Josef Bednář loni spojení firem zamítl.

ÚOHS zakázal sloučení firem hned dvakrát. Proti prvostupňovému rozhodnutí se společnosti odvolaly a o spojení tak znovu rozhodoval tehdejší předseda úřadu Josef Bednář. "Nový subjekt by zcela zadusil konkurenci a neumožnil její rozvoj," vysvětlil Bednář svůj zamítavý postoj k fúzi.

Vlastník Odkolku lucemburská společnost Bakeries International Luxembourg však o povolení fúze s firmou United Bakeries Luxembourg, které patří Delta Pekárny, požádal znovu.

Skupina Bakeries International v tuzemsku kromě Odkolku kontroluje ještě například společnost Delta mlýny. Delta Pekárny sdružují 11 průmyslových pekáren v Česku, čtyři na Slovensku a akvizice mají také v Polsku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK