Ceny ropy po výbuchu u saúdskoarabské rafinerie prudce vzrostly

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 24. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích začaly prudce růst a zareagovaly tak na výbuch u největší světové rafinerie v Saúdské Arábii. Americká ropa zdražila o více než dva dolary a dostala se na 62,60 USD za barel, podobně cena Brentu se zvýšila těsně nad 62 dolarů.

Sebevražední atentátníci se dnes pokusili vyhodit do povětří velkou rafinerii na východě země, bezpečnostní síly ale útok zmařily. Útočníci k atentátu použili automobily s výbušninami, které sice explodovaly, nicméně bezpečnost dostala následný požár rychle pod kontrolu.

"Bezpečnostní síly zmařily sebevražedný pokus u rafinerie Abkaík, k němuž bylo použito nejméně dvou automobilů," citovala agentura Al-Arabíja jednoho ze svědků. Saúdská Arábie vyváží přes tento zpracovatelský závod většinu ropy, kterou vytěží v oblasti Perského zálivu a zpráva tak způsobila, že na trh zavládla značná nejistota a obavy o plynulost zásobování.

Rafinerie Abkaík je největším závodem na zpracování ropy na světě a prochází přes ni asi dvě třetiny objemu ropy, která se v Saúdské Arábii vytěží.

"Zatím není jasný rozsah škod, ale Abkaík je nejdůležitějším závodem na zpracování ropy na světě," reagoval šéf konzultační společnosti PIRA Energy v New Yorku Gary Ross. Podle něj se tím ještě zhorší současné napětí, které způsobuje násilí v Nigérii a spor o íránský jaderný program.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK