Research In Motion bude zatím fungovat dál, rozhodl soud

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


RICHMOND/OTTAWA 24. února (ČTK) - Americký federální soud odmítl vyhovět žalobě a zatím nechá v provozu bezdrátovou službu BlackBerry kanadské společnosti Research In Motion (RIM). O její uzavření na americkém území usiluje společnost NTP, která tvrdí, že RIM je v konfliktu s jejími patentovými právy. RIM ale takové obvinění odmítá.

Soudce James Spencer řekl, že verdikt vynese jakmile to bude vhodné, což pozorovatelé vnímají tak, že lze výsledek sporu čekat příští týden. Soudce ale poznamenal, že rozhodnutí nemusí potěšit ani jednu stranu sporu.

NTP žádala, aby soud vydal okamžité rozhodnutí a nařídil kanadské firmě službu BlackBerry na území USA ukončit. Případ je v USA ostře sledovaný, protože BlackBerry je rozšířenou službou, která umožňuje zasílání e-mailových zpráv z přenosných zařízení a využívá ji i řada manažerů.

NTP chtěla, aby jí musel RIM vyplatit odškodné 126 milionů dolarů (asi tři miliardy Kč). Ve prospěch RIM ale hovoří dřívější rozhodnutí patentového úřadu v USA, podle něhož nemá NTP nárok na všechna patentová práva, jichž se domáhá. RIM proto žádala soud, aby vzal toto rozhodnutí v potaz.

"RIM tím jenom získá čas," sdělil advokát společnosti Farella Braun & Martell Rod Thompson. Soudce se podle něj snaží říci, aby ho ani jedna strana nenutila k rychlému rozhodnutí. Americký soud už v roce 2002 rozhodl, že RIM používá část technologie v rozporu s patentovými právy a RIM se od té doby odvolává.

Akcie Research in Motion, které se obchodují na burzách v New Yorku a v Torontu, na verdikt soudce zareagovaly růstem o více než deset procent, podotýká agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK