Pracovníci jaderné elektrárny Temelín odstavili první blok

25.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 25. února (ČTK) - Pracovníci jaderné elektrárny Temelín odstavili první blok. Technici během pravidelné odstávky zkontrolují regulační zařízení reaktoru. První blok by měl opět začít dodávat proud do sítě v neděli kolem 21:30. Druhý blok pracuje bez omezení.

Pracovníci elektrárny začali snižovat výkon ve 02:00. "První blok byl odpojen od sítě přesně podle harmonogramu ve 04:00 a technici dnes budou provádět plánované činnosti a zkoušky zařízení," řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Dnes by také v elektrárně měli začít s přípravami na opětovné připojení bloku do sítě.

Letos to bude již druhá odstávka v Temelíně. Počátkem ledna odpojila obsluha elektrárny druhý výrobní blok. Důvodem byla výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Odstávku původně technici plánovali na prosinec, oddálila ji ale závada elektromagnetu jednoho z čerpadel. Elektřinu začal blok znovu dodávat začátkem února.

V lednu v Temelíně museli na několik hodin odpojit i první blok. Prudká změna venkovní teploty totiž způsobila poruchu snímače teploty u jednoho ze zařízení elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK