LN: KB prodělala stamiliony Kč na investici do cenných papírů

25.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. února (ČTK) - Komerční banka (KB) podle Lidových novin investovala v roce 2001 do amerických cenných papírů 426 milionů dolarů, což tehdy představovalo okolo 17 miliard korun. Od té doby ale banka na investici prodělává, a loni se proto značné části portfolia těchto cenných papírů zbavila, píše list. Ztráta z investice se pohybuje v řádu stamilionů korun, neměla ale významný vliv na celkové hospodaření banky.

Mluvčí KB Marie Petrovová deníku řekla, že banka v prvním až třetím čtvrtletí 2005 prodala tyto papíry v objemu 132 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy korun). Dopad tohoto prodeje do hospodaření banky podle ní představoval ztrátu 8,6 milionu dolarů (přibližně 215 milionů korun), neměl ale významný vliv na celkové výsledky finančního ústavu, který za rok 2004 vykázal čistý zisk 9,3 miliardy korun. Výsledky za loňský rok banka zveřejní v úterý, podle analytiků by měl její čistý zisk vzrůst na 9,5 miliardy korun.

Už v minulých letech musela Komerční banka vytvářet opravné položky na tuto investici, čímž se snižovaly její zisky. Před dvěma lety banka snížila hodnotu portfolia amerických cenných papírů o 218 milionů korun. Na konci loňského roku tak bankovní dům vlastnil už jen zlomek původní investice.

Investice, o níž píší LN, se týkala amerických cenných papírů CDO (collateralised debt obligations), což je zvláštní druh dluhopisů, které představují závazky až stovek společností z různých odvětví a často i zemí. Dlužníci mohou být různě kvalitní, což se odráží na celkovém riziku a hodnotě cenných papírů. Nevýhodou investorů je, že obtížně určují bonitu jednotlivých dlužníků, uvedl list.

"Ke 30. září 2005 Komerční banka vlastnila portfolio CDO v účetní hodnotě (snížené o vytvořené opravné položky) 130 milionů dolarů," uvedla Petrovová. Tato suma podle ní představuje zhruba dvě procenta z celkového objemu poskytnutých úvěrů.

V hodnotě investice CDO se odráží zdraví americké ekonomiky, uvádějí LN. "Hlavním faktorem, který ovlivňuje dopad portfolia na hospodaření banky, je změna kvality podkladových aktiv," řekla Petrová.

Banka investovala především do závazků amerických společností. Od roku 2001 se ale americká ekonomika musela vyrovnat s řadou problémů, které ovlivnily i hospodaření amerických korporací. V roce 2001 prodělala země krátkou recesi, což zhoršilo hospodaření firem v USA. V září 2001 pak přišly teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu, na což doplatily zejména letecké společnosti, připomínají LN. Těm neprospěly ani rostoucí ceny ropy a konkurence levných přepravců. Aerolinky United Airlines a Delta Airlines se tak v posledních letech dostaly do bankrotu.

V roce 2002 pak americkou ekonomikou otřásla řada účetních skandálů, které vyústily v největší bankroty v historii země, když padli giganti jako energetická firma Enron a telekomunikační společnost WorldCom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK