Francouzský premiér ohlásil fúzi firem Suez a GDF

25.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 25. února (ČTK) - Francouzský premiér Dominique de Villepin ohlásil fúzi domácích energetických společností Suez a Gaz de France (GDF). Spojení firem by vytvořilo druhou největší energetickou skupinu v Evropě a zabránilo potenciální nepřátelské nabídce na převzetí ze strany italského konkurenta Enel.

Villepin prohlásil, že soukromá firma Suez několik měsíců jednala se státní GDF o dohodě, která by propojila jejich aktivity v oblasti produkce, dopravy a distribuce energie. "Vzhledem ke strategické důležitosti energie se dnes zdá, že fůze firem Gaz de France a Suez je nejvhodnější cestou," řekl Villepin. Při projevu stáli po premiérově boku šéfové firem Suez a GDF, Gerard Mestrallet a Jean-Francois Cirelli, píše agentura AP.

Fúze, která by ve Francii vytvořila druhého důležitého hráče na trhu s energií vedle společnosti Electricité de France (EDF), je podle Villepina důležitá pro zabezpečení nezávislosti Francie u dodávek energie. Podmínky fúze budou podle premiéra záviset na dohodě obou firem.

Společnost Enel nedávno uvedla, že plánuje akvizice ve Francii nebo Španělsku. Italský premiér Silvio Berlusconi ve čtvrtek požádal francouzské činitele ohledně plánů Enelu o rovné zacházení. Řím v minulých letech umožnil francouzské EDF s určitými podmínkami převzít italskou elektrárenskou firmu Edison.

Enel má již delší dobu políčeno na Electrabel, belgickou dceřinou firmu Suezu, a chtěl by vstoupit i do boje o španělskou Endesu. Na tu v úterý podal nabídku německý energetický gigant E.ON a pokud se svým záměrem uspěje, vznikne z něj největší energetický koncern světa. Enel musí expandovat v zahraničí, protože doma to má antimonopolními úřady zakázáno.

Šéf E.ON tento týden řekl, že v západní Evropě nakonec zbudou jen tři dominantní dodavatelé elektřiny a plynu - E.ON, Enel a EDF. Proces koncentrace a obnovování národních monopolů se však nelíbí Evropské komisi, která v tom vidí zdroj růstu cen a chce proti této tendenci zakročit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK