Přední americké akcie v pátek klesly kvůli incidentu v S. Arábii

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. února (ČTK) - Přední americké akcie v pátek mírně oslabily, když ceny ropy stouply o více než dva dolary kvůli zprávě o nezdařenému útoku na ropnou rafinerii v Saúdské Arábii. Nárůst cen ropy obnovil obavy z inflace a nižších firemních zisků. Energetické a technologické tituly ale rostly.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,07 procenta na 11.061,85 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 ale díky energetickým titulům stoupl o 0,13 procenta na 1289,43 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl dokonce o 0,34 procenta na 2287,04 bodu. Za celý týden klesl Dow Jonesův index o 0,5 procenta, zatímco Nasdaq i Standard & Poor's si připsaly shodně 0,2 procenta.

Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil posílila díky vyšším cenám ropy o jedno procento. Index Nasdaq podpořila firma Research in Motion, která si připsala 6,5 procenta, když americký soud rozhodl, že zatím nechá v provozu její bezdrátovou službu BlackBerry. O uzavření služby na americkém území usiluje společnost NTP.

Cena americké ropy v pátek kvůli pokusu vyhodit do povětří rafinerii v saúdskoarabském Abkajku stoupla o 2,37 dolaru na 62,91 dolaru za barel. Rafinerie Abkajk je největším závodem na zpracování ropy na světě. O útok na rafinerii se pokusili sebevražední atentátníci, kteří k tomu použili tří automobilů. Ty sice explodovaly, ale bezpečnostní síly pokus zmařily a činnost rafinerie nebyla narušena.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru, když se pozornost zaměřila na vyhlídky vývoje úrokových sazeb. Předpokládá se, že americká centrální banka příští měsíc zvýší základní úrokovou sazbu o další čtvrtinu procentního bodu na 4,75 procenta.

V závěru obchodování v New Yorku oslabilo euro vůči dolaru téměř o půl procenta na 1,1869 USD. K japonskému jenu ale dolar mírně klesl na 116,85 JPY, když se během dne propadl až na měsíční minimum 116,42 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK