Ministerstvo financí: Dluh Ruska vůči ČR je prakticky vyřešen

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. února (ČTK) - Vypořádání zbylého dluhu Ruska vůči České republice je již podle ministerstva financí prakticky hotové. Většina pohledávek vůči Ruské federaci již byla vyřešena dodávkami zboží podle dohody z roku 2001. Nyní se dokončují práce na zbylých pohledávkách ve výši 123,3 milionu dolarů (zhruba tři miliardy Kč), řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

"V současné době je prakticky dohodnuto vypořádání zbývající pohledávky za Ruskou federací, která k 30. 12. 2005 představovala státní pohledávky ve výši 123,276 milionu dolarů," dodal.

Ruská federace, jejíž prezident Vladimir Putin první dva březnové dny navštíví Česko, původně ČR dlužila 3,6 miliardy dolarů (podle dnešního kurzu zhruba 86 miliard Kč). Pohledávky vznikly převážně z výměny zboží na přelomu 80. a 90. let. Původně byly vedeny převážně v převoditelných rublech, v roce 1991 ale byly přepočteny na dolary.

Klíčový posun při řešení ruského dluhu přišel v roce 2001. Ruská federace přišla s návrhem urychlit splácení a dohodla se s českou vládou na vyřešení podstatné části pohledávek formou dodávek zboží. Ty začaly o rok později.

Zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila od státu společnost Falkon Capital, která zaplatila asi 4,25 miliardy korun a již český tisk v minulosti označil za nedůvěryhodnou. Falkon později dluh prodal ruské energetické firmě RAO JES za dodávky elektřiny.

Ještě v listopadu loňského roku byla výše pohledávek vůči Rusku zhruba osm miliard korun. Poté ale Česká republika získala další miliardové dodávky vojenského materiálu, které výši dluhu opět snížily.

Celková výše dluhů, které mají vůči Česku cizí státy, činila loni na konci srpna zhruba 37,2 miliardy Kč. Největším dlužníkem v tu dobu bylo právě Rusko následované Irákem. Vypořádání půlmiliardového syrského dluhu se již dokončuje, naopak vyřešení dluhu Libye se oddálilo poté, když z ministerstva musel kvůli skandálu s peruánským dluhem odejít náměstek Ladislav Zelenka.

Česko dluží zahraničním zemím mnohem vyšší částky. Celková výše zahraničního dluhu dosáhla podle České národní banky ke konci třetího čtvrtletí 2005 zhruba 1116 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK