CTP Invest rozšíří plzeňskou zónu Borská pole o 30 hektarů

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 26. února (ČTK) - Stodvacetihektarová plzeňská průmyslová zóna Borská pole se rozšíří směrem na západ o dalších 30 hektarů. Humpolecká firma CTP Invest, za níž stojí nizozemský kapitál, tam chce do dvou až tří let vybudovat průmyslově- kancelářský park s logistickým centrem a nájemními halami na lehkou výrobou. Práci by tam mělo najít 1000 až 2000 lidí.

"Do dvou týdnů požádáme o stavební povolení. Hrubé terénní úpravy zahájíme v dubnu," řekl ČTK projektový manažer CTP Invest pro západní Čechy Dušan Kastl. První dvě haly, každá o zastavěné ploše 7600 m2, by měly stát v září nebo říjnu. CTP je před podpisem smlouvy o jejich dlouhodobém pronájmu se dvěma významnými zahraničními investory, z nichž jeden už na Borských polích sídlí. Tyto dvě firmy, z nichž jedna se zabývá výzkumem a testováním a druhá lehkou výrobou, využijí většinu nájemních hal.

"Vidíme to jako velmi důležité pokračování městské průmyslové zóny, která už je plně obsazena," řekl ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek. Investor se dohodl s městem na směnách pozemků, aby je mohl scelit. Plzeň tak bude vlastnit pouze pozemky pod komunikacemi, ostatní budou v držení CTP Investu, který je skoupil od privátních vlastníků.

Do dvou let dokončí developer sedm budov o ploše 100.000 m2. Další dvě budovy budou pro logistiku a výrobu, třetí částí projektu je zóna s plochou přes 55.000 m2. "Jde o městečko malých flexibilních jednotek s velkým podílem kanceláří a skladově výrobních prostor, kam nebudou smět kamiony," uvedl Kastl. Plocha je určena zejména pro malé a střední firmy a živnostníky.

CTP Invest chce dále odkoupit od města 1,5 hektaru pozemku na Borských polích, které nevyužila firma Siemens, dnes Yazaki. Tam vybuduje technologické centrum. "Podobný koncept Axis Office Parku máme v Brně a Ostravě," dodal Kastl. Město pozemky od Yazaki odkoupí za původní cenu a poté je prodá CTP Investu. "Záměr vybudovat tam centrum strategických služeb se nám líbí," uvedl Duchek.

Podobný projekt jako CTP s desítkami hektarů ploch a hal pro investory připravuje už druhý rok ve svém areálu Škoda Holding s CzechInvestem. Na prvních 20 hektarech by mělo vzniknout 11 hal, z nichž první se staví. Celkem by mělo ve Škodovce být 300.000 m2 ploch. "Nemyslím si, že je to konkurence," uvedl Kastl. CTP Invest staví haly bez konkrétních nájemců. "Jsme tak schopni nabídnout volné budovy okamžitě, kdežto škodovácký projekt startuje vždy až po nalezení konkrétních kupců nebo nájemců," dodal manažer.

CTP Invest dokončila loni v Plzni první výrobní halu o ploše 15.000 m2, kterou pronajala tchajwanskému výrobci televizorů Tatung se 400 lidmi. Za dva měsíce dokončí druhou halu o rozloze 14.000 m2, již pronajme japonské firmě MOL Logistics, jež tam zřídí sklad pro nedalekého výrobce televizorů Panasonic.

Loni začal developer v západních Čechách s výstavbou první etapy CTParku Bor podél dálnice D5 na Nové Hospodě na Tachovsku. "Větší výroba s více lidmi bude v Boru," uvedl Kastl. Potvrdil, že americká Tech Data tam v dubnu jako první investor otevře evropský distribuční sklad počítačů a software, který zaměstná 180 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK