Banky půjčují malým a středním podnikům stále více peněz

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. února (ČTK) - Domácí banky půjčují malým a středním podnikům stále více peněz. Většina bank, které ČTK oslovila, loni zvýšila objem úvěrů těmto firmám o desítky procent. Vedle klesajícího rizika nesplacení půjček je příčinou i nadbytek volných peněz ve finančních ústavech.

Například Komerční banka loni zvýšila objem úvěrů malým a středním podnikům o pětinu na 55 miliard korun. Česká spořitelna poskytla nové úvěry ve výši 16,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst zhruba o čtvrtinu. Celkový objem půjček ke konci roku činil asi 34 miliard Kč.

Menší firmy již nejsou pro banky takovým rizikem jako před několika lety. Řada z nich již má dlouholetou tradici a banky s nimi mají dobré zkušenosti. Lepší se také podnikatelské záměry těchto firem, legislativní podmínky, a navíc se daří celé ekonomice.

Finanční ústavy se zase snaží zjednodušovat často kritizované papírování a administrativu a zrychlovat úvěry. Každoročně také rozšiřují nabídku produktů a služeb. Velkou šanci vidí i ve spolufinancování projektů z fondů Evropské unie.

"Impulzem pro rozvoj může být také nový zákon o konkurzu a vyrovnání, který by měl přinést lepší podmínky pro drobné podnikatele a malé a střední firmy," uvedl Martin Orság z Poštovní spořitelny, která začne nabízet půjčky podnikatelům 1. března.

Do kategorie firem s méně než 250 zaměstnanci spadá v ČR podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu zhruba 990.000 malých a středních podniků, přičemž téměř 145.000 jsou právnické osoby. MSP tak tvoří 99,85 procenta všech podniků. Na zaměstnanosti se podílejí více než 60 procenty, na HDP zhruba 35 procenty.

Statistiku bankovních půjček ztěžuje skutečnost, že téměř každá banka má pro malé a střední podniky vlastní definici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK