Euro: Verdikt v arbitráži s Nomurou o 40 miliard Kč asi v úterý

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. února (ČTK) - Verdikt v arbitráži mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura, která po státu požaduje zhruba 40 miliard Kč, zřejmě padne v úterý. S odvoláním na zdroj z ministerstva financí to uvedlo nové číslo týdeníku Euro, které vyjde v pondělí. Mluvčí ministerstva Petra Krainová řekla, že tento termín je pravděpodobný.

Rozhodnutí takzvané londýnské arbitráže odhadují na 28. února právníci, kteří ve sporu zastupují český stát. "Je to v kompetenci rozhodčího senátu, ale očekává se to do konce února," uvedla Krainová.

Podle týdeníku jsou tři možné varianty výsledku sporu. Pro Česko by bylo příznivé rozhodnutí, že stát Nomuru nijak nediskriminoval. Druhou možností je potvrzení, že ČR japonskou banku poškodila a zároveň rozhodnutí o výši náhrady škody. Nomura se dožaduje přes 40 miliard Kč. Poslední variantou je to, že rozhodci uznají vinu českého státu, ale o výši náhrady se bude dále jednat.

Nomura žádá v arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Česká republika naopak v jiné arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách působení této společnosti v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Jednání o případném smíru jsou nyní podle Eura zablokována a podle dostupných informací nepokračují. Hospodářské noviny nedávno uvedly, že ČSOB podmiňuje možnost mimosoudního vyrovnání státu s Nomurou tím, aby vláda bance dál hradila ztráty způsobené převzetím IPB. Nyní je to 1,47 miliardy Kč, celkově by se ale částka mohla vyšplhat až na 11 miliard korun. Brusel by ale v tom případě mohl Českou republiku obvinit z poskytování nedovolené veřejné podpory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK