Silničáři chtějí žádat o 1,2 mld navíc na opravy silnic

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. února (ČTK) - Letošní zima si vyžádala mnohem vyšší náklady na údržbu komunikací, než silničáři předpokládali. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto bude muset požádat ministerstvo dopravy o dodatečný příspěvek 1,2 miliardy korun na opravy vozovek. Pondělnímu Právu to řekl mluvčí ŘSD Jan Hoření. ŘSD má pro letošní rok v rozpočtu na údržbu a drobné opravy dálnic a silnic prvních tříd celkem tři miliardy korun.

I v případě, že silničáři dodatečné peníze dostanou, vystačí jim podle deníku jen na záplatování děr. "Jsme si vědomi, že mnohé komunikace by potřebovaly položit nové koberce. Musíme však být realisty a žádat navíc jen reálnou sumu," uvedl Hoření.

Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra je celý systém oprav a údržby dlouhodobě podfinancovaný. "Bylo by potřeba mnohem víc peněz, pak by děr na silnicích ubylo," řekl již dříve Právu.

V loňském roce nevyhovovalo již víc než 40 procent z celkových 6095 kilometrů silnic první třídy. V případě silnic druhé a třetí třídy, kterých je 48.803 kilometrů, se nachází v havarijním stavu dokonce víc než polovina vozovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK