Japonské akcie začaly týden růstem

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. února (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem. Přispěly k tomu ocelárenské a bankovní společnosti. Ocelárenský sektor se těší přízni díky výhledu vysokých zisků a bankovní akcie rostou před změnami v širším indexu TOPIX, díky kterým by bankovní firmy měly mít v indexu vyšší váhu. Index Nikkei si připsal 91,04 bodu, tedy 0,57 procenta, a uzavřel na 16.192,95 bodu.

Oslabily však velcí vývozci, v čele se Sony. Důvodem byl růst jenu vůči dolaru, který snižuje zisky firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Nálada na trhu však podle analytiků zůstává dobrá, hlavně díky výhledu růstu zisků firem v příštím fiskálním roce, který začne v dubnu, o pět až deset procent.

Jen dnes v Asii posiloval, k dolaru se vyšplhal na měsíční maximum a k euru nejvýše za šest týdnů. Za růstem stála naděje, že japonská centrální banka by brzy mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb. Spekulace podporují odhady, že páteční zpráva o inflaci za leden potvrdí další růst spotřebitelských cen. Většina analytiků se domnívá, že ke změně úrokové politiky by mohlo dojít na konci dubna, objevily se však i názory, že banka zvýší sazby již příští týden.

Euro k jenu dnes kleslo o více než jedno procento na 137,25 JPY, v závěru obchodování však část svých ztrát smazalo a uzavřelo na 137,75 JPY. Dolar k japonské měně nejprve oslabil také o více než procento na 115,68 JPY, nakonec svoji ztrátu snížil a uzavřel na 116,16 JPY. Euro k dolaru zlevnilo na 1,1865 USD z pátečních newyorských 1,1871 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK