Exportéři se bouří proti silné koruně

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 27. února (ČTK) - Asociaci exportérů se nelíbí současné posilování kurzu koruny, a o víkendu proto založila krizový štáb. Jeho prostřednictvím chce koordinovat své úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry. Z nynějšího stavu, který údajně způsobí propouštění a likvidaci řady vývozců, asociace viní vládu a Českou národní banku. Řekl to předseda asociace a podnikatel v textilu Jiří Grund.

"Problém se prudce zhoršuje a jeho konečným výsledkem bude růst nezaměstnanosti a vážné problémy, nebo dokonce likvidace řady exportérů. Přímou odpovědnost za kritické podmínky nese česká vláda a zhoršuje je i nečinnost ČNB," uvedl Grund. Dodal, že posílení kurzu koruny za poslední měsíce připraví v ročním přepočtu exportéry o 15 miliard až 20 miliard korun.

Ve čtvrtek Bankovní rada České národní banky proti očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a kurz na to okamžitě reagoval posílením přibližně o 15 haléřů na 28,40 koruny za euro. V pátek koruna posílila o dalších šest haléřů. Zatím kurz koruny dosáhl historického maxima na konci ledna, když jedno euro stálo 28,25 koruny.

Asociace exportérů vznikla v roce 2002, kdy ji založili tehdejší signatáři takzvané Trutnovské výzvy proti silné koruně. Nyní má kolem 50 členů, mezi které patří i největší český podnik, automobilka Škoda Auto Mladá Boleslav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK