MF: Verdikt arbitrů ve sporu Nomury a ČR bude v nejbližších dnech

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. února (ČTK) - Verdikt v arbitráži mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura, která po státu požaduje zhruba 40 miliard Kč, padne s vysokou pravděpodobností v nejbližších dnech. ČTK to řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Podle Nomury to však zřejmě nebude v úterý, jak uvedlo dnešní vydání týdeníku Euro.

"Podle našich informací to (rozhodnutí londýnské arbitráže) zítra nebude," řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí Nomury v ČR Jiří Hrabovský. Také podle něho však nelze vyloučit, že rozhodnutí může přijít v nejbližších dnech. Taková možnost však platí již od konce října loňského roku, řekl. Krainová připomněla, že termín rozhodnutí je plně v rukou rozhodců.

Ti budou v prvním kole rozhodovat jen o vině či nevině českého státu. Pokud by určili, že ČR nedokázala investici Nomury ochránit, stanovili by v druhém kole výši náhrady škody.

Nomura žádá v arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Česká republika naopak v jiné arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách působení této společnosti v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Jednání o případném smíru jsou nyní podle Eura zablokována a podle dostupných informací nepokračují. Hospodářské noviny nedávno uvedly, že ČSOB podmiňuje možnost mimosoudního vyrovnání státu s Nomurou tím, aby vláda bance dál hradila ztráty způsobené převzetím IPB. Nyní je to 1,47 miliardy Kč, celkově by se ale částka mohla vyšplhat až na 11 miliard korun. Brusel by ale v tom případě mohl Českou republiku obvinit z poskytování nedovolené veřejné podpory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK