Pardubický kraj na Urbis Investu

06.03.2006 | , Stavební veletrhy Brno
Tiskové zprávy


Již za několik týdnů, konkrétně mezi 25. až 29. dubnem 2006, proběhne Mezinárodní veletrh investic, financí, realit a technologií pro města a obce – Urbis Invest. Ten bude součástí komplexu Stavebních veletrhů Brno 2006 a spolu s dalšími 13 kraji České republiky na něm nebude chybět ani Pardubický kraj.

Pardubický kraj se nachází ve východní části Čech. Centrum kraje, město Pardubice, leží cca 100 km východně od hlavního města Prahy. Pardubický kraj spolu s Královéhradeckým a Libereckým krajem tvoří pro potřeby čerpání ze strukturálních fondů tzv. NUTS 2 Severovýchod. Polohu kraje vymezuje 5 sousedních krajů – Středočeský (na Z), Královéhradecký (na S), Olomoucký (na V), Jihomoravský a Vysočina (na J). Pardubický kraj je s rozlohou 4.519 km2 osmým největším krajem v ČR, žije v něm přes 505 tisíc obyvatel a průměrná hustota zalidnění je 112 obyvatel na 1 km2.

Na území kraje se nalézá 452 obcí, 32 z nich má statut města. Část severovýchodní hranice kraje je zároveň i státní česko-polskou hranicí. Sídelním městem kraje je statutární město Pardubice, které je největším městem (88.181 obyvatel) a zároveň také administrativním a ekonomickým centrem regionu.

V kraji je zastoupen nejen průmysl, ale i komerční a veřejné služby. Průmyslová výroba má pestrou strukturu. Výrazně je zastoupeno především všeobecné strojírenství a elektronika, dále pak průmysl chemický, textilní, oděvní, kožedělný a potravinářský. Za nejvýznamnější však lze považovat průmysl chemický, jenž má nejvyšší podíl na celostátní produkci. Celkem v kraji působí 138 průmyslových podniků se 100 a více zaměstnanci. Významný je také zemědělský sektor – z celkové rozlohy kraje zaujímá zemědělská půda 60,75 %, lesy 29 % a vodní plochy 1,35 %.

Ekonomická prosperita kraje je také výrazně ovlivněna tím, že regionem prochází I. železniční koridor Berlín-Praha-Vídeň. Určité možnosti využití nabízí i vodní a letecká doprava. Vzhledem k těmto skutečnostem Pardubický kraj v poslední obě zaznamenává významný zájem zahraničních investorů, kteří využívají zejména nabídek připravených průmyslových zón.

V Pardubickém kraji již aktivně působí 45 významných zahraničních společností, například AVX Limited (USA, Velká Británie, Japonsko), Matsushita Communication Industrial Co., Ltd (Japonsko), Rieter Holding Limited (Švýcarsko), Saint-Gobain Vertex (Francie), Foxconn Holdings B.V. (Tchaj-wan, Nizozemí), Kiekert GmbH & Co.KG (Německo), Toyoda Machine Works (Japonsko), MeadWestwaco Corporation (USA) a mnoho dalších.

Mezí hlavní a příznivé podmínky pro investice v Pardubickém kraji patří především:
• silné zázemí pro průmyslové odvětví – strojírenství, elektrotechnika, chemie, textil, obuvnictví, potravinářství
• výhodná poloha v rámci ČR
• kvalifikovaná pracovní síla
• vědeckovýzkumný potenciál
• technická připravenost území – průmyslové zóny
• silná podpora místních autorit

Průmyslové zóny v Pardubickém kraji
Nejvýznamnější zónou se stala průmyslová zóna Pardubice, která je již téměř obsazena investory. Zóny v ostatních městech jsou buď již plně zasíťovány a připraveny pro investory nebo se nacházejí těsně před dokončením. Většina průmyslových zón je určena pro investice do lehkého průmyslu a skladování; některé průmyslové zóny jsou vyčleněny i pro průmysl středně těžký. Ve všech případech však průmyslová výroba nesmí poškozovat životní prostředí. V současné době jsou v kraji akreditovány čtyři průmyslové zóny: Pardubice, Chrudim, Svitavy a Moravská Třebová.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy