Současné čerpání z evropských fondů se bude zvyšovat

08.03.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Prohlásil to po dnešním jednání s evropskou komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübner ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Celkově odhaduji, že dosáhneme asi na 80 procent ze zhruba 13 miliard korun, na které máme za rok 2004 ze strukturálních fondů EU nárok. Chtěl bych zdůraznit, že ČR v této chvíli nepřišla o žádné peníze, takže máme reálnou možnost nabízené finance ještě využít. Celková alokace na období 2004 – 2006 představuje ve strukturálních fondech přes 45 mld. Kč. Zatím je ještě čas na to aby se reálná situace zlepšila, nicméně základním předpokladem pro to je tvrdá práce. Musíme si také uvědomit, že celkové čerpání začalo se zhruba třičtvrtěletým zpožděním a samozřejmě, že je to velmi komplikovaný proces. Ani jedné, ať už z nových či starých zemí evropské pětadvacítky, se nepodařilo nikdy vyčerpat celou alokaci. V tuto chvíli se čerpat teprve učíme a já si myslím, že na příští programovací období budeme dobře připraveni. Hlavním problémem čerpání je systém zpětného financování, který ho  prodlužuje a komplikuje. Tento systém není možný už jen z toho důvodu, že ČR není reálně schopná vzít si každoročně na projekty mnohamiliardovou půjčku tzn., že musíme přejít na průběžné financování,“ uvedl dnes Martínek na mimořádném tiskovém briefingu.

Bruselská schůzka s Danutou Hübner byla dnes podle slov ministra racionální a věcná. Martínek eurokomisařce předložil Národní rozvojový plán ČR a seznámil jí také s pracovní verzí Národního strategického referenčního rámce, který je základem pro vyjednávání s Evropskou komisí. Eurokomisařka uznala, že se s čerpáním potýkají obtížně všechny nové země, zároveň apelovala na koordinační roli Ministerstva pro místní rozvoj ČR v těchto otázkách. Oba představitelé se na jednání dohodli na systému pravidelné měsíční výměny informací, na lepším sledování pohybu peněz a přesném kalendáři čerpání. Eurokomisařka zároveň vyjádřila naději, že se v této praxi bude pokračovat i po volbách v ČR.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy