Virus ohrožuje podnikatelské aktivity

09.03.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ptačí chřipka. Zřejmě nejdiskutovanější téma posledních dní. Obavy z viru snižují poptávku po drůbežím mase, což nepřidává na klidu podnikům, které mají obchodní aktivity právě v této oblasti. Jak zabezpečit chod firmy?

Ptačí chřipka již dávno není pouze asijskou záležitostí, ale zasáhla i starý kontinent a šíří se Evropou. Sousední státy, tj. Německo, Rakousko, Slovensko a Polsko, již potvrdily její přítomnost. Už není otázkou zda, ale kdy se výskyt viru H5N1 potvrdí i u nás. Obavy z nákazy se odrazily nejen ve spotřebě drůbežího masa, ale i v jeho ceně, která během posledních týdnů klesla o několik korun.

Právě snižující se poptávka není příliš radostnou zprávou, znepokojeni jsou především producenti a chovatelé drůbeže. Pokles spotřebitelské důvěry v drůbeží produkty, tj. snížení odbytu, může těmto subjektům přinést výrazné ztráty. Řešením, jak se vyhnout případným komplikacím, může být pojištění. Na koho se obrátit?

Pár vyvolených
Na českém trhu v současnosti působí zhruba čtyři desítky pojišťoven angažujících se jak v oblasti životního, tak i neživotního pojištění. Podstatně méně se jich zabývá pojištěním průmyslu a podnikatelů. A pokud bychom se zaměřili na tzv. zemědělské pojištění, jejich počet bychom spočítali na prstech jedné ruky.

Jednou z „vyvolených“ je i největší tuzemský pojistitel, Česká pojišťovna, které v nabídce nechybí takové produkty jako pojištění plodin, lesů či hospodářských zvířat. Právě poslední jmenované chrání chovatele před ztrátami vzniklými v důsledku uhynutí, utracení nebo nucené porážky chovaných zvířat (mimo skot či prasata sem můžeme zařadit i drůbež). V poslední době je patrné zvýšení zájmu o tento produkt, což potvrzuje i Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny: „V poslední době zaznamenáváme zvýšený zájem chovatelů o pojištění drůbeže. Tento zájem je však limitovaný v souvislosti s vysokou úrovní propojištěnosti chovů zvířat, která je odhadována na cca 80 %. Proto nyní zaznamenáváme zájem jednotlivých, spíše menších, doposud nepojištěných chovatelů“.

Bude vyšší pojistné?
Cenu pojištění, kterou podnikatel za ochranu zaplatí, ovlivňuje řada faktorů. "Výše pojistného je samozřejmě ovlivněna zejména zvolenou pojistnou částkou pojišťovaných zvířat, zvolenými typy pojištění, technologií chovu a koeficientem obratu produkovaných kategorií drůbeže. Výše pojistného je pak stanovena v řádu procent z  úhrnu dohodnutých pojistných částek (obvykle 1 - 5 %)" uvádí Jaroslav Šebesta, produktový manažer České pojišťovny.

Vzhledem k rozšíření nákazy není v budoucnu vyloučeno zvýšení pojistných sazeb. Pro tento rok by však měla výše pojistného zůstat beze změny. Alespoň pokud jde o ceník České pojišťovny. „Výskyt ptačí chřipky v sousedních zemích samozřejmě znamená aktuální zvýšení rizika v nákazovém pojištění drůbeže. Při přijímání rizika do pojištění v současné době pojišťovna posuzuje individuální míru rizika jednotlivých chovů, která se potom odráží v sazbě pojistného pro danou konkrétní nabídku pojištění. Stávajícím klientům je úroveň sjednaných sazeb pojistného i v roce 2006 zachována“ dodává Václav Bálek.

Další subjekty ve hře
Ovšem případné rozšíření nákazy se nedotkne pouze chovatelů. Společnost Atradius, která se zabývá pojištěním obchodních pohledávek, upozorňuje na možný komerční dopad i na jiné oblasti, jako např. cestovní ruch či volný čas. Typickým příkladem je ostrov Rujana, častý cíl nejen německých turistů. Poté, co zde byly nalezeny uhynulé labutě, zájem turistů o tuto destinaci výrazně ochabl. Ptačí chřipka by tak mohla mít řetězový efekt postihující nejen dodavatele zásobující obchody s drůbeží, obchodníky s masem a obchodní odběratele, jako jsou výrobci potravin a dodavatelé jídla, ale také hotely či restaurace.

Z těchto důvodů již pojišťovna vypracovala plány pro monitorování a kontrolu rizika podniků. „Atradius již vytvořil globální pracovní skupinu složenou ze zkušených pojišťovatelů, kteří monitorují vývoj po celém světě, a má již připraveny směrnice k úvěrovým rizikům. Zákazníci mohou očekávat včasná a odborná doporučení o obchodování v těchto potenciálně problematických oblastech,” říká Markéta Stržínková, ředitelka českého zastoupení pojišťovny Atradius.

Doporučení odborníků
Společnost Atradius dále upozorňuje, že podniky, které jsou přímo zapojeny v těchto odvětvích, by měly sledovat aktuální vývoj, aby se vyhnuly případným obchodním potížím, problémům s cash-flow nebo nedobytnými dluhy. Podniky by měly držet krok s vývojem situace sledováním stránek příslušných institucí např. Státní veterinární správy (www.svscr.cz, www.ptaci-chripka.cz) a udržováním kontaktu s odborníky, jakými jsou právě pojišťovny.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ