Čínská konkurence donutila výrobce přízí Opavlen zastavit výrobu

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. března (ČTK) - Výrobce lněných přízí Opavlen Opava zastavuje kvůli levné čínské konkurenci výrobu. Vedení opavského podniku už začalo rozdávat výpovědi. V textilní firmě zůstane jen asi 20 z nynějších 147 zaměstnanců, řekla na tiskové konferenci vedoucí opavského trhu práce Jarmila Mateřanková. Podle ředitele Opavlenu Romana Goly firma ztratila evropské zákazníky, kterým se již zpracování lnu údajně nevyplatí.

"Destruktivní byl poslední půlrok, kdy se trh lněného textilu totálně zhroutil. Krachují naši zákazníci, kteří přestávají zpracovávat len, protože se jim to nevyplatí. Zpracování lnu je totiž nákladnější a složitější než bavlna, proto to bylo vždy kompenzováno vyšší cenou. Ale konkurence z Číny je cenově naprosto někde jinde," řekl Gola. Odbyt Opavlenu dosud směřoval především do Itálie, Turecka, Španělska a dalších evropských zemí. "Klasický textilní průmysl, to znamená len a bavlna, v Evropě končí," dodal.

"První avízo o problémech textilky jsem dostali před měsícem, poslední před týdnem. Firma oznamuje, že výrobu zastavuje, a pokud se situace zlepší, tak na podzim uvažuje o jejím znovuobnovení," uvedla na dotaz Mateřanková. Podle Goly by se tak stalo jedině v případě obnovení poptávky. "Musela by se změnit situace na trhu, to znamená, že bychom byli schopni vyrábět a prodat za deset milionů korun měsíčního obratu, což je množství, na které je továrna stavěná," řekl.

Opavlen Opava byla až dosud podle Goly zdravě fungující firma, která podle něj není předlužená a je schopna plnit své závazky. Za loňský rok vykázala tržby kolem 150 milionů korun, což znamená meziroční pokles zhruba o 40 milionů korun.

Podle Mateřankové z textilního podniku odejdou hlavně starší lidé, nekvalifikovaní, maximálně zaučení, pro které bude problém najít novou práci. Volných míst je nyní v okrese asi 500, bez práce je přitom kolem 11.000 lidí. Míra nezaměstnanosti na Opavsku je druhá nejnižší v kraji a ke konci února dosáhla 11,8 procenta.

Kvůli konkurenci z Číny už podle Mateřankové skončilo několik menších šicích dílen na Opavsku. Opavlen Opava ovšem patří k největším a nejstarším textilním firmám v regionu. Továrna vyráběla asi 120 let.

Čínská konkurence už v Česku zlikvidovala například Chodské pletárny, výrobní družstvo Koloveč, dále žambereckého výrobce vlněných látek Royan Classic nebo textilku Santy Klatovy. Moravolen Bruntál musel před rokem omezit výrobu přízí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK