Statoil a Shell budou pumpovat oxid uhličitý pod mořské dno

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 8. března (ČTK) - Energetické společnosti Statoil a Shell budou pumpovat oxid uhličitý do ložisek ropy pod mořským dnem, aby zvýšily těžbu ropy a zmírnily globální oteplování. Oznámily to firmy. Dodaly, že jejich projekt v hodnotě 1,2 až 1,5 miliardy dolarů je největším svého druhu na světě.

Projekt, jenž začne v letech 2010 až 2012 a bude zahrnovat výstavbu tepelné elektrárny v Norsku, si však podle firem vyžádá značnou vládní podporu. "Pokud uspějeme, bude se moci tato technologie využít u dalších podmořských nalezišť," prohlásil generální ředitel společnosti Statoil Helge Lund.

Firma Statoil bude v rámci projektu shromažďovat oxid uhličitý z nové elektrárny. Plyn bude poté veden potrubím na ropné pole společnosti Shell s názvem Draugen, které leží v pobřežních vodách Norska. Tam bude pumpován přímo do podmořských ložisek ropy, aby v nich zvýšil tlak a umožnil dostat více této suroviny na zemský povrch.

Norská ministryně ochrany životního prostředí Helen Bjírníyová tento plán pochválila s tím, že ukazuje Norsko jako zemi nakloněnou technologiím, jež jsou šetrné k životnímu prostředí. Nevyjádřila se však k formě vládní pomoci tomuto projektu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK