Japonsko po pěti letech ukončilo uvolněnou měnovou politiku

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonská centrální banka se rozhodla ukončit extrémně uvolněnou měnovou politiku, kterou v boji proti tíživé deflaci praktikovala minulých pět let. Přestane tak dodávat do oběhu nadměrná množství peněz a vrátí se ke standardnímu režimu ovlivňování ekonomiky pomocí krátkodobých úrokových sazeb. Ty však zatím zůstanou na zhruba nulové úrovni.

Dnešní rozhodnutí odráží rostoucí přesvědčení Bank of Japan (BOJ), že byla poražena deflace, tedy soustavný pokles cenové hladiny bránící růstu ekonomiky, a že do Japonska se vrátila inflace a s ní udržitelný hospodářský růst. Znamená to, že éra levných peněz, která skončila v USA i v zemích eura, se blíží ke konci již i v Japonsku.

Banka snížila své úroky téměř na nulu před sedmi lety, deflaci to však zastavit nedokázalo. V roce 2001 tak BOJ zavedla politiku takzvaného kvantitativního cílení, kdy "tiskla a rozdávala peníze" tím, že dodávala do bankovního systému nadlimitní množství finanční likvidity. Chtěla tím zabránit situaci, kdy by banky přestaly poskytovat úvěry, což by dále otřásly slabou ekonomikou.

BOJ dnes uvedla, že nadále již nebude stanovovat cíl pro objem nadlimitních fondů na peněžním trhu. Místo toho přijme tradičnější taktiku usměrňování mezibankovní jednodenní sazby. Ta byla v posledních letech na zhruba 0,001 procenta.

Spotřebitelské ceny v Japonsku se v lednu podle zprávy z minulého týdne zvýšily již třetí měsíc za sebou, což potvrdilo konec deflace. Inflace se vrátila díky oživující ekonomice, která za loňský říjen až prosinec vzrostla v ročním přepočtu o 5,5 procenta. Deflace sužovala japonskou ekonomiku sedm let.

Dnešní ukončení netradiční měnové politiky mírná většina analytiků čekala. Investorům se však ulevilo od napjatého čekání, a japonské akcie tak prudce vzrostly. Tokijský index Nikkei posílil o více než 2,5 procenta. Kurz jenu však dále klesal, protože zvýšení úroků, které ho může podpořit, se podle analytiků uskuteční až ve druhé polovině roku a bude jen omezené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK