Pojistný trh se loni zvýšil o 3,7 pct, pomaleji než v minulosti

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Pojišťovny loni vybraly na pojistném 115,8 miliardy korun. Proti roku 2004 se tak celý pojistný trh zvýšil o 3,7 procenta, což je o něco méně než v předchozích letech. Novináře o tom informovali zástupci České asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 99 procentním podílem na trhu. Předloni pojistný trh rostl o 6,6 procenta.

"V loňském roce byl vykázán solidní růst, navíc pojišťovny přinesly na trh nové produkty," poznamenal generální tajemník České asociace pojišťoven Jaroslav Mesršmíd.

Největší nárůst, o 5,2 procenta, zaznamenaly pojišťovny u neživotního pojištění. Jeho podíl na předepsaném pojistném činil 61,2 procenta a celkem na něm pojišťovny vybraly 70,9 miliardy korun. Běžně placené životní pojištění sice vzrostlo o 7,1 procenta, celkově ale nárůst u životního pojištění činí jen 1,6 procenta. Předepsané pojistné u pojištění jednorázově placených totiž kleslo o 10,6 procenta.

O 31,5 procenta vzrostlo loni pojištění nemoci, o 11,1 procenta potom všeobecné pojištění odpovědnosti za škodu. Pojišťovnám sdruženým do ČAP v roce 2005 klesly náklady na pojistná plnění o 8,3 procenta.

Česká asociace pojišťoven je zájmovým sdružením 27 komerčních pojišťoven, jejichž podíl na celkovém předepsaném pojistném v ČR je zhruba 99 procent. Posláním asociace je zastupovat, hájit a prosazovat zájmy pojišťoven i jejich klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK