Západoevropské akcie díky farmaceutickým firmám rostly

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. března (ČTK) - Západoevropské akcie ve čtvrtek po dvou dnech ztrát znovu oživily. Burzu podpořily hlavně farmaceutické společnosti. Analytici uvádějí, že nálada na trhu je celkem pozitivní.

Světové akciové trhy na počátku tohoto týdne oslabovaly. Důvodem byly obavy, že japonská, americká i evropská centrální banka hodlají zvyšovat úrokové sazby. Vyšší sazby jsou pro akcie špatnou zprávou, protože zpomalují růst ekonomiky a tím i zisků firem a zvyšují náklady na úvěry. Dnes však trhy znovu oživily, protože japonská centrální banka oznámila, že zatím ponechá úrokové sazby na nule. Také britská centrální banka se dnes rozhodla ponechat sazby beze změny.

Farmaceutické společnosti podpořila německá firma Schering, která stoupla o šest procent díky spekulacím, že by se mohla stát cílem převzetí. Dařilo i společnosti GlaxoSmithKline, které Deutsche Bank zlepšila hodnocení. Z dalších firem díky novému růstovému plánu zpevnila francouzská maloobchodní společnost Carrefour.

Naopak dolů zamířila německá energetická firma E.ON, protože investoři se bojí o její letošní zisk. Největší světový vydavatel spotřebitelských časopisů Lagardere kvůli svému horšímu výhledu na letošní rok ztratil více než čtyři procenta, napsala agentura Reuters.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5732,22 bodu (+1,04 pct),

Londýn (FTSE 100) 5855,90 (+0,74 pct),

Paříž (CAC-40) 5007,84 (+0,77 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3757,73 (+0,80 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst300) 1342,29 (+0,68 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK