HN: Státní podnik Lesy ČR čeká důsledná reforma

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství chystá zásadní reformu státního podniku Lesy ČR. Kolos s šedesátimiliardovým majetkem, který spravuje přes polovinu všech lesů v Česku, má podle ministra Jana Mládka po reformě mít až čtyřnásobný zisk. Napsaly to Hospodářské noviny.

Zvýšit zisk podniku se chystal již Jaroslav Palas. Chtěl toho dosáhnout zvýšením zisku z prodeje dříví. Místo toho ale odstartoval téměř tříletou krizi a tvrdé střety státního podniku se soukromými firmami. Jeho plán by totiž soukromníky tvrdě postihl.

Mládek již netrvá na tom, aby Lesy ČR ovládly obchod dřívím. Počítá naopak se snižováním nákladů a ekonomicky výhodným pronájmem části lesů soukromým firmám. Jeho návrh znamená klíčový zlom v dosavadním přístupu státu ke správě lesů.

Ministr tak slibuje to, po čem firmy dlouho volaly. Stát by měl své lesy pouze spravovat a kontrolovat, jak v nich za úplatu hospodaří specializované lesnické společnosti. Mládkův návrh firmy vítají, vzhledem k probíhajícím sporům o tendry je však jejich přístup opatrný. "Vždy jsme o tento systém usilovali. Uvidíme, jaké budou konkrétnější návrhy," říká ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.

Mládkovu strategii však bude muset dokončit další vláda až po volbách. Kvůli pronájmům totiž bude nutné změnit lesní zákon. I případná změna státního podniku na akciovou společnost by vyžadovala legislativní změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK