Americké akcie ve čtvrtek klesly, trh Nasdaq šestý den za sebou

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Akcie největších amerických korporací ve čtvrtek klesaly v čele s technologickými tituly, jejichž trh Nasdaq oslabil šestý den za sebou. Výrazný pokles zaznamenala emise největšího světového internetového vyhledávače Google Inc.

Dow Jonesův index se snížil o 33,46 bodu na 10.972,28 bodu, tedy o 0,3 procenta. Index trhu Nasdaq oslabil o 0,78 procenta, když se snížil o 17,74 bodu na 2249,72 bodu. Šest dní poklesu představuje pro Nasdaq nejdelší sestup za 14 měsíců.

Investoři zaujali opatrný postoj před dnešním zveřejněním údajů o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech za únor, protože data mohou ovlivnit centrální banku Fed při rozhodování o úrokových sazbách.

Akcie Googlu oslabily o 3,1 procenta na 343 dolarů. Emise tak poprvé zakončila den pod průměrnou cenou za 200 dnů. Podle obchodníků se to na trhu považuje za technický signál. Společnost ve středu oznámila, že zaplatí 90 milionů dolarů jako vyrovnání hromadné žaloby za sporné reklamní praktiky.

"Může to být tak trochu stávka kupujících," řekl jeden z investorů. "Pokud dostaneme silná čísla o nezaměstnanosti, vyplyne z toho, že Fed bude muset zvyšovat sazby razantněji," dodal. Zpráva o nezaměstnanosti bude významným signálem o růstu ekonomiky a mzdové inflaci.

Pravděpodobnost úroků ve Spojených státech nad pěti procenty pomohla růst americkému dolaru. Nyní je základní sazba v USA na 4,5 procenta. V závěru obchodování se dolar prodával za 118,17 JPY a proti středečnímu závěru tak posílil o 0,3 procenta. Kurz eura oslabil o 0,1 procenta na 1,1912 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK