Japonské akcie v optimismu dále vzrostly, jen naopak klesá

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. března (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes dále zpevnily díky optimismu, který zavládl poté, co japonská centrální banka ve čtvrtek ukončila období extrémně uvolněné měnové politiky. Růst však zbrzdila zpráva o slabším vývoji strojírenských zakázek. Kurz jenu klesl na nové dvoutýdenní minimum k dolaru v rostoucím přesvědčení, že odchod od ultravolné měnové politiky nezastaví odliv kapitálu z Japonska.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,49 procenta na 16.115,63 bodu. Navázal tím na čtvrteční vzepětí, kdy v reakci na krok banky získal 2,6 procenta.

Bank of Japan (BOJ) ve čtvrtek ukončila politiku zásobování peněžního trhu nadlimitním množstvím peněz. To akciový trh povzbudilo, protože tím banka dala najevo, že deflace v Japonsku je poražena a hospodářské oživení je již pevně zakotvené.

Ke konci obchodování se předchozí více než jednoprocentní zisky zmírnily. Na trh zapůsobila negativně zpráva, podle níž soukromé zakázky pro japonské strojírenství, ukazatel firemních kapitálových výdajů, klesly v lednu hlouběji, než se čekalo.

Na devizovém trhu japonský jen dále klesal a k dolaru sestoupil na dvoutýdenní minimum 118,40 JPY. Japonské úrokové sazby zůstanou v dohledné době na nulové úrovni, což znamená, že příliv japonského kapitálu do zahraničních aktiv pravděpodobně zatím nezeslábne.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování klesl na 118,37 JPY ze čtvrtečního závěru v USA na 118,14 JPY. K euru oslabila japonská měna na 140,96 JPY z předchozích 140,73 JPY. Dolar k euru kótoval bez větší změny kolem 1,1910 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK