Čeština na BBC se zřejmě opět objeví ve středu v podobě zpráv ČRo

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Po dvoutýdenní pauze se zřejmě opět ve vysílání BBC v České republice objeví pravidelné vysílání v češtině. Podle zatím neoficiálních informací se tak stane ve středu 15. března a relace v českém jazyce BBC obstará přebíráním zpráv nové zpravodajské digitální stanice Českého rozhlasu Rádio Česko. Čeština z vysílání BBC zmizela poté, co BBC World Service, pod níž česká redakce patřila, loni na podzim rozhodla o zrušení deseti národních redakcí včetně české.

Oficiálně však zatím zástupci obou médií informace ČTK nepotvrdili. "V tuto chvíli není podepsána smlouva a do té doby, než bude, jsme s BBC dohodnuti, že nebudeme nic komentovat," řekl dnes ČTK mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík. Bližší informace bude zřejmě možné sdělit v úterý, uvedl. Také šéfredaktor české redakce BBC se na dotaz ČTK nechtěl zatím vyjádřit.

Česká redakce BBC v poslední době až do svého zrušení vysílala pět hodin publicistiky a zpravodajství denně; další program obstaralo vysílání mateřské BBC z Londýna. Publicistika v češtině ale skončila na českých frekvencích BBC před Vánoci, zpravodajství pak posledního února.

BBC Radiocom, který v Česku vlastní licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání platnou do roku 2012, od podzimu dvakrát požádal radu o změnu licenčních podmínek. To by firmě umožnilo vysílat pouze původní anglicky mluvený program BBC. Žádost však BBC Radiocom v obou případech stáhnul, neboť se rýsovaly i jiné možnosti řešení. Podle udělené licence tak BBC v Česku musí stále nabízet program v češtině, což by mohla vyřešit dohoda s Českým rozhlasem o přebírání zpráv Rádia Česko.

O zrušení české redakce a českého vysílání rozhodlo vedení zahraničního vysílání BBC World Service na podzim, stejný osud potkal redakci slovenskou a dalších osm národních redakcí. Změny, které sama BBC World Service označuje za největší ve své sedmdesátileté historii, povedou podle plánů BBC mimo jiné k vytvoření arabské zpravodajské televize.

Čeština se poprvé objevila ve vysílání BBC v roce 1939. Po podzimním oznámení BBC o konci české redakce se objevily plány na převedení českého programu pod komerční divizi BBC Worldwide, nakonec se jimi ale vedení zahraničního vysílání BBC nezabývalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK