Unipetrol vyměnil tři z pěti členů představenstva rafinerie Paramo

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 10. března (ČTK) - Společnost Unipetrol, kterou loni ovládl polský PKN Orlen, dnes vyměnila tři z pěti členů představenstva pardubické rafinerie Paramo. Na mimořádné valné hromadě byl odvolán mj. předseda představenstva Parama Petr Bláha. Akcionáři odvolali a jmenovali nové členy představenstva na základě návrhu majoritního akcionáře Unipetrol, řekla ČTK koordinátorka komunikace Parama Jana Iovlevová.

Z představenstva kromě Bláhy museli odejít též jeho místopředseda Stanislav Bruna a člen představenstva Adam Zyczkowski. Jejich místa zaujali Ivan Ottis a Milan Mincíř z Unipetrolu a výrobní ředitel Parama Jindřich Bartoníček, který předtím rezignoval na funkci člena dozorčí rady Parama. Na svých postech zůstali Krystian Pater a Marek Mroczkowski.

Poslední personální zemětřesení zažilo Paramo loni v červnu, kdy představenstvo ovládli zástupci polského ropného koncernu PKN Orlen. Na řádné valné hromadě získali tři z pěti míst v představenstvu společnosti a pronikli také do dozorčí rady rafinerie. PKN Orlen koupil v petrochemické skupině Unipetrol, kam patří i Paramo, státní 63procentní podíl, za který zaplatil zhruba 14,7 miliardy korun.

Paramo vykázalo v roce 2004 čistý zisk přibližně 144 milionů korun proti předchozí ztrátě asi 142 milionů korun. Tržby společnosti se zvýšily o více než jednu miliardu korun na 6,7 miliardy korun. Společnost Unipetrol, kterou loni ovládl PKN Orlen, vlastní v Paramu asi 73 procent akcií. Základní kapitál firmy činí 1,33 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK