Výpisy z katastrů budou na poštách a pobočkách HK až příští rok

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Výpisy z rejstříků budou na pobočkách pošty či hospodářské komory či u notářů dostupné až od ledna příštího roku. Počítá s tím novela zákona o informačních systémech veřejné správy, kterou minulý týden podepsal prezident. Ministerstvo informatiky původně počítalo se spuštěním procesu již během letošního roku, poslanci však návrh změnili a příslušnou vyhlášku, která bude vydávání výpisů upravovat, načasovali až na 1. ledna 2007. Na tiskové konferenci to uvedla ministryně informatiky Dana Bérová.

Možnost získat výpis nejen u správce příslušného registru, ale i na dalších místech, by mělo jejich vydávání výrazně zjednodušit. Cena jednoho výpisu by se například na pobočkách hospodářské komory měla pohybovat do 50 korun.

Ještě výraznější změnou, kterou novela přináší, je povinnost správců registrů vést je elektronicky a poskytovat je jiným úřadům. Občané či podnikatelé tak již nebudou muset obcházet jednotlivé úřady s papírovými výpisy, ale úřady samy by si měly dokumenty obstarat v elektronické podobě, doplnil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Nejdříve by měly být na části z 200 poboček komory a některých poštách k dostání výpisy z katastru nemovitostí, výpis z obchodního rejstříku a živnostenského rejstříku. U výpisů z rejstříku trestů, kterých správce ročně vydá téměř jeden milion, by měla být povinnost jeho obstarání v co největší míře převedena přímo na úřady, které jej požadují. Tímto krokem se zároveň odstraní nebezpečí padělání dokumentu, ke kterému ročně docházelo ve stovkách případů.

Ministerstvo informatiky novelu připravovalo od roku 2003. Vzorem při její přípravě mu bylo Norsko a Finsko, kde mají podobný systém registrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK