Výrobce obrazovek z Rožnova pod Radhoštěm je v konkurzu

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 10. března (ČTK) - Akciová společnost TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která vyrábí barevné televizní obrazovky, je v konkurzu. Ve čtvrtek o tom rozhodl ostravský krajský soud, návrh na prohlášení konkurzu podalo přímo představenstvo firmy. TCT nyní zaměstnává asi 1100 pracovníků a patří tak k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji.

Firma TCT se již delší dobu potýká s finančními problémy a již několik měsíců nevyrábí. Podle Karla Petrželky ze společnosti Ecimex Group, která je jediným akcionářem TCT, je krize důsledkem cenové války, kterou v loňském roce vedli globální výrobci. To způsobilo propad cen až pod úroveň nákladů na vstupní materiály. Firma požádala o pomoc stát, byla ale odmítnuta.

Generální ředitel Ecimex Group Michal Mika již dříve řekl, že velcí globální výrobci mají zájem trh s klasickými televizními obrazovkami zlikvidovat, aby vznikl prostor pro prodej dovážených televizí s LCD obrazovkou. Podle analytiků, které ČTK před časem oslovila, ale poptávka po televizorech s klasickou obrazovkou velmi prudce klesá.

Případným krachem někdejší rožnovské Tesly by podle vedení firmy bylo navíc ohroženo dalších 2500 pracovních míst v navazující výrobě. Nezaměstnanost na Vsetínsku je přitom dlouhodobě nad republikovým průměrem, v únoru její míra činila 11,1 procenta.

Problémy má i mateřská firma Ecimex Group se sídlem v Praze, její představenstvo rovněž podalo 6. března návrh na konkurz. Vedení obou firem ale správci konkurzní podstaty doporučuje obnovení výroby v TCT, protože je podle nich dlouhodobě perspektivní a je zajištěna i dostatečná zakázková náplň.

S potížemi se potýká rovněž závod LG.Philips Displays v Hranicích, který zaměstnává zhruba 1300 lidí. Do vážné finanční situace se dostal kvůli rozhodnutí nizozemské mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding. Mateřská společnost na konci ledna oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Soud poté na majetek mateřské společnosti prohlásil konkurz.

Ministerstvo průmyslu a obchodu původně uvažovalo o tom, že by hranický podnik mohl od České exportní banky dostat zhruba 300milionový úvěr, anebo by mu s financováním výroby pomohla státem ovládaná společnost Osinek. Plánovaná státní pomoc firmě LG. Philips Displays se nelíbila společnosti TCT, která požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o prozkoumání dodržování rovných příležitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK