Dálniční hlídky do konce roku posílí, od září dostanou motorky

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 10. března (ČTK) - Do týdne budou moci policisté sledovat dění na brněnské dálnici D1 prostřednictvím kamer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Do konce roku budou posílena všechna dálniční oddělení policie na D1 o jednu až dvě dvoučlenné hlídky. K dispozici budou mít automobil a od září také několik silných motocyklů. U Heroltic na Jihlavsku se začne budovat první české truck centrum, přibude protihlukových stěn, opravovat se budou objízdné trasy. Po dnešním jednání s hejtmanem Vysočiny Milošem Vystrčilem to novinářům řekli ministr dopravy Milan Šimonovský a náměstek policejního prezidenta Jan Brázda.

Jedním ze společných zájmů ministerstva a kraje je podle ministra vybudování center pro odpočinek řidičů kamionů, jež by měla být na každém 50. kilometru. "Požádal jsem pana hejtmana a dohodli jsme se na společné koordinaci při povolování těchto investorsky velmi atraktivních počinů. V pokročilém stádiu schvalování už je první odpočívadlo s 300 parkovacími místy u Heroltic na Jihlavsku," uvedl ministr.

Policie bude podle Brázdy intenzivně spolupracovat s ministerstvem dopravy na přenosu dat v rámci projektu Jednotného systému dopravních informací a posílí do konce roku všech pět dálničních oddělení na D1 v průměru o jednu až dvě dvoučlenné hlídky. "Lidi musíme hledat uvnitř policie, protože pro ně nebudou vytvořená nová tabulková místa," řekl ČTK. Na policejním prezidiu se podle něj řeší i to, zda dálniční policisté by se měli jako dosud podílet i na vyšetřování trestné činnosti jako běžná obvodní oddělení. V delším horizontu pak prezidium připravují skupiny policistů, kteří by prováděli speciální kontroly kamionů, shrnul.

"Dálničních motorek se nakupuje čtyřicet, zatím pro 14 oddělení, některé ale dostanou krajské policejní správy. V podmínkách výběrového řízení je den dodávky 31. srpna," upřesnil ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas. Podle něj jsou ve finále výběrového řízení na motocykly vesměs japonské firmy. Řeší se ještě problém s motoristickými obleky.

Na jednání v Jihlavě se také hovořilo o opravě a značení objízdných tras při haváriích na dálnici. Zatímco ministerstvo dopravy se postará o zlepšení kvality objízdných tras na silnicích prvních tříd, kraj se bude muset podílet na vylepšení vlastních komunikací druhé třídy. Zlepšení povrchů by se podle Šimonovského měly dočkat nejdříve úseky silnic I/34 a I/38. Vybaveny budou novým značením, aby řidiči nebloudili. Zlepšit se na nich bude muset nosnost mostů.

Na dálnici se ještě zvýší úseky s otevíratelnými svodidly, aby se dala doprava převádět z jednoho do druhého jízdního pásu. Pokračovat se bude v budování systému dopravních informací na tabulích s proměnnými dopravními informacemi. "Koncem března spouštíme naostro první čtyři tabule, do konce roku chceme dobudovat další čtyři. Do tří let by měly být na každém desátém kilometru, na nebezpečných místech v obou směrech. Kromě jiného budou na Vysočině rozšířeny dvě parkoviště ve Stránecké Zhoři a v Kochánově asi o 60 míst," vypočítal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK