Nasdaq předložil nabídku na převzetí LSE, ta odmítá

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Londýnská akciová burza (LSE) obdržela nabídku na převzetí, kterou jí předložil americký provozovatel elektronického trhu Nasdaq, společnost Nasdaq Stock Market. Ta za jednu akcii LSE nabídka 950 pencí, což je ale podle vyjádření zástupců LSE velmi málo. Nasdaq zatím své stanovisko neposkytl.

Burza LSE teprve nedávno úspěšně odrazila nabídku na převzetí od australské banky Macquarie. Ta za jednu akcii londýnské burzy nabídla 580 pencí.

"Oznámení Londýnské akciové burzy jsem zaznamenali a vyjádříme se k němu v patřičné době," řekla mluvčí společnosti Nasdaq Stock Market. Mluvčí newyorské akciové burzy NYSE se k situaci odmítl vyjádřit a neodpověděl ani na otázku agentury Reuters, zda NYSE zváží protinabídku.

Akciové burzy ve světě před sebou podle odborníků mají vlnu konsolidace. Velké burzy v USA v poslední době mění strukturu a stávají se z nich veřejně obchodované organizace. Zatím poslední v řadě, kdo takový krok učinil, je burza NYSE. Její akcie se obchodují teprve od středy.

"Pokud bych já byl LSE, ujistil bych se, že dostávám tu nejlepší cenu, a že jsem obdržel všechny konkurenční nabídky na převzetí," komentoval zprávu o posledním vývoji v odvětví akciových burz analytik společnosti Sandler O'Neill Richard Repetto.

Analytici tvrdí, že zájem o převzetí některého ze svých konkurentů bude mít i NYSE, protože její podnikatelský model je podobný s modelem společnosti Nasdaq Stock Market. Převzetí konkurenční burzy by totiž NYSE nebo komukoli jinému pomohlo snížit náklady a zvýšit efektivitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK