S dodávkami plynu je dle průzkumu spokojena většina domácností

12.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - S dodávkami zemního plynu bylo loni podle průzkumu společnosti Factum Invenio spokojeno 92 procent českých domácností, což bylo o deset procent více než v roce 2004. S dodavatelem zemního plynu bylo spokojeno 83 procent oslovených domácností, zatímco o rok dříve jich bylo 74 procent. Nespokojeno s kvalitou dodávek zemního plynu bylo pouze procento a s dodavatelem čtyři procenta českých domácností.

"Z fosilních paliv je zemní plyn ekologicky nejšetrnější, stále dostupný a jeho prokázané zásoby jsou mnohonásobně větší než zásoby jiných paliv. Za posledních 35 nedošlo nikdy k významnému výpadku (dodávek zemního plynu)," řekl generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.

Spotřeba zemního plynu v ČR ale loni klesla podle předběžných výsledků o 1,5 procenta na 9,55 miliardy metrů krychlových. Absolutní spotřeba plynu v Česku klesla druhý rok po sobě. V roce 2004 byla meziročně nižší o půl procenta.

Snížení spotřeby plynu souvisí podle odborníků zejména se zvýšením ceny zemního plynu, kterou ovlivňují světové ceny ropy a kurz koruny vůči dolaru. Pokud ceny jiných energií rostou pomaleji, přecházejí někteří zákazníci na tuhá paliva.

Zemní plyn nyní pokrývá v zemích EU 23 procent primárních energetických potřeb a podle ekonomických odhadů jeho podíl do roku 2020 vzroste na 28 procent. Podle studie Mezinárodní energetické agentury bude příštích 25 let pokračovat dominace fosilních paliv. "Ta budou krýt 80 procent růstu spotřeby energií. Zemní plyn odsune uhlí na druhé místo v primárních zdrojích již v roce 2015," podotkl Kastl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK