Ruzyně bude uzavřena až do večera, zrušeny budou asi stovky letů

12.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Mezinárodní letiště v Praze Ruzyni bude kvůli sněžení zřejmě až do večera uzavřeno. Automatické hlášení o situaci na letišti v 10:30 vydalo informaci, že provoz bude zrušen nejméně do 19:00. V neděli přitom Ruzyně běžně odbavuje asi 200 příletů a 200 odletů.

Podle informací z webových stránek jsou zrušeny přílety i odlety. Letadla, která ráno odstartovala a mířila do Prahy, přistávala na náhradních letištích, například ve Vídni, Ostravě nebo Budapešti.

Národní dopravce České aerolinie do 12:00 zrušil asi 30 odletů z Prahy. Srovnatelný počet letů ČSA vyčkává na otevření pražského letiště v zahraničí. Několik letadel, která dopoledne z ciziny odstartovala, musela přistát na náhradním letišti v Ostravě nebo v Budapešti, řekla mluvčí Jitka Novotná.

Řadu dalších letů museli zrušit i ostatní dopravci. Podle mluvčí letiště Veroniky Sedláčkové aerolinie dopoledne lety odkládaly, a tak na případné zpožděné odlety čekalo v hale ruzyňského letiště množství cestujících. Po zveřejnění informace o tom, že letiště bude mimo provoz až do večera, začaly společnosti teprve lety rušit.

Na Ruzyňském letišti byla krátce po 12. hodině dohlednost 1200 metrů, situace se tak výrazně zlepšila proti dopoledni, kdy byla dohlednost do 500 metrů. Odpoledne se má podle hlášení meteorologů dále zlepšovat na 3000 metrů. Zeslabuje také vítr, který dopoledne dosahoval 30 kilometrů v hodině. V poledne foukal na letišti vítr o rychlosti 19 km v hodině. Zatím však stále neustává sněžení. V Ostravě i Brně jsou zatím letiště v provozu. Karlovy Vary jsou zavřené od středy z technických důvodů.

Sníh komplikuje také dopravu na silnicích. V Česku napadlo během noci až 20 centimetrů. Sníh stále padá, místy se na silnicích kvůli silnému větru tvořily jazyky a drobné závěje. Silničářům se zatím daří udržet všechny vozovky sjízdné. Nabádají ale řidiče, ať raději nevyjíždějí.

Na železnici jsou hlavní tahy sjízdné. Je však zapotřebí většího úsilí pracovníků, především v severním pásu republiky, řekl mluvčí ČD Aleš Ondrůj. V řadě míst mají ČD vyhlášen druhý stupeň pohotovosti. Zpoždění se pohybují kolem pěti minut, místy je ale delší.

Například vzhledem k silnému provozu na hlavním nádraží v Praze je údržba výhybek náročnější než v jiných oblastech, a proto zde zpoždění dosahuje 15 až 30 minut, řekl mluvčí. Uzavřena je jediná trať Chomutov - Vejprty, která je zavátá a pracuje na ní sněžná fréza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK