Japonské akcie uzavřely na měsíčním maximu

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Japonské akcie uzavřely pondělní obchodování na měsíčním maximu poté, co revidované údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí potvrdily příznivé vyhlídky japonského hospodářství.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 245,88 bodu, tedy o 1,53 procenta, na 16.361,51 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 9. února. Index si tak připsal více než 700 bodů od minulého čtvrtka, kdy japonská centrální banka ohlásila rozhodnutí ukončit extrémně uvolněnou měnovou politiku.

Japonská vláda dnes revidovala meziroční tempo růstu hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí na 5,4 procenta z původně ohlášených 5,5 procenta. Údaje však nadále ukazují, že se japonské hospodářství dostává z více než desetiletého období stagnace. V celém loňském roce ekonomika stoupla o 2,7 procenta, tedy nejrychlejším tempem od roku 2000.

"Revize směrem dolů nebyla tak zlá, jak se očekávalo," prohlásil analytik Jumi Nišimura z makléřské společnosti Daiwa Securities SMBC. "Dokazuje to, že vyvážená hospodářská expanze pokračuje," řekl ekonom Kodži Fukaja z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti měsíčního minima vůči jenu, protože příznivé údaje o vývoji na trhu práce ve Spojených státech podpořily očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

V závěru tokijského obchodování dolar k jenu nepatrně oslabil na 118,90 JPY poté, co se v pátek vyšplhal až na měsíční maximum 119,15 JPY. Euro stouplo k dolaru o zhruba 0,2 procenta na 1,1940 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK