Pohonné hmoty po pěti týdnech zdražily; benzin je za 28,12 Kč

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot ukončily pětitýdenní pokles a vydaly se směrem vzhůru. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za poslední týden o čtyři haléře na 28,12 koruny. Cena nafty se zvýšila o devět haléřů na 27,78 koruny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS.

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji vzrostly ceny benzinu nejvíce, když stouply o 16 a 17 haléřů na litr. Přesto tyto kraje patří k nejlevnějším v republice. Litr benzinu v Moravskoslezském kraji stál v neděli 27,93 koruny, v Olomouckém kraji byl o sedm haléřů levnější. Méně než 28 korun za litr platili řidiči ještě v Královéhradeckém a Ústeckém kraji, kde průměrná cena 27,80 Kč je nejnižší v republice. Nejdražší benzin tankují řidiči v Plzeňském kraji, kde litr stál téměř 28,50 Kč.

Cena nafty rostla nejvýrazněji v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji, kde se ceny za týden zvýšily o 20 haléřů na litr. Nejnižší cena nafty zůstala v Olomouckém kraji, ve kterém v neděli stála v průměru 27,48 Kč, což je o tři haléře více než před týdnem. Nejvyšší ceny jsou v Praze a Plzeňském kraji, kde se litr prodával v průměru za zhruba 27,95 Kč.

Ceny ropy ve světě, na které ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic reagují, se minulý týden snižovaly. Za poklesem byl především nárůst ropných zásob USA. V pátek se barel severomořské ropy Brent obchodoval zhruba za 60,70 USD, což je proti minulému pondělí o 1,6 dolaru méně. Americká ropa WTI se prodávala za necelých 60 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK