Osetá plocha s GMO plodinami se letos v ČR zvýší možná desetkrát

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - V České republice bude letos oseto možná až desetinásobně více plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí než v loňském roce. Farmáři mohli geneticky upravenou kukuřici pěstovat v České republice poprvé loni a tuto možnost využilo přes 50 zemědělců na ploše 270 hektarů.

Plocha se podle prvních odhadů letos výrazně zvýší. "Podle našich informací to bude letos téměř desetinásobek," řekl dnes novinářům konzultant poslanců sněmovny v oblasti zemědělství a bývalý poslanec Miroslav Tyl na tiskové konferenci v Akademii věd k výročí deseti let geneticky modifikovaných plodin v zemědělství ve světě.

Podobně výrazný nárůst očekává i Miluše Kusendová, ředitelka pro vnější vztahy společnosti Monsanto; firma se pohybuje na trhu GMO plodin. "Takzvaná Bt kukuřice by měla být na ploše dvou až tří tisíc hektarů," řekla ČTK Kusendová.

Podle zástupce ministerstva zemědělství se ale zatím nedá přesně říct, na jaké ploše se upravená kukuřice objeví, neboť zemědělci zatím dělají plány na letošní rok. "V letošním roce nárůst bude, ale těžko odhadnout, jestli to bude o 50 nebo 150 procent," řekl přítomným Ivan Branžovský z ministerstva zemědělství.

Loni farmáři zaseli modifikovanou plodinu zejména na jižní Moravě a ve Středočeském kraji. Modifikovanou rostlinu, konkrétně Bt kukuřici odolnou vůči škůdci zavíječi, mohli použít poprvé.

Podle ministerstva zemědělství se Česko loni řadilo výměrou geneticky modifikované kukuřice na páté místo v EU. S plochou asi 50.000 hektarů drží prvenství Španělsko. Následuje Portugalsko, kde upravené kukuřice zaujímaly přibližně 750 hektarů, Francie s 500 hektary a Německo s 360 hektary.

Pěstovat lze pouze modifikované plodiny, které byly schváleny Evropskou unií. Produkce se pak řídí zvláštními pravidly. Nesouhlas s možností produkce Bt kukuřice v tuzemsku vyjadřovala organizace Greenpeace, která soudí, že zákaz pěstování GM plodin je jediná cesta, jak ochránit pěstitele před ekonomickými ztrátami z genetického znečištění.

Celková plocha geneticky modifikovaných plodin ve světě podle údajů mezinárodní organizace International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA) loni meziročně vzrostla o 11 procent na 90 milionů hektarů. Počet zemí komerčně pěstujících tyto plodiny se ve stejné době zvýšil o čtyři na 21, včetně České republiky. Mezi novými pěstiteli jsou i Francie a Portugalsko.

Největším producentem ve světě jsou Spojené státy s 49,8 milionu hektaru za loňský rok, následuje Argentina, Brazílie, Kanada a Čína. Největší tempo přírůstků GMO plodin však v posledních letech zaznamenávají země třetího světa, uvádí ISAAA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK