Sněmovna schválila zákon o zpřísnění prodeje pohonných hmot

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Podmínky prodeje pohonných hmot by měly být v budoucnu přísnější. Změny schválila sněmovna v novele zákona o pohonných hmotách. Statistiky uvádějí, že zhruba pět až deset procent pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic nevyhovuje normám. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Předloha také upravuje existenci pojízdných čerpacích stanic. Poslanci ČSSD se sice jejich provozu pokusili zabránit, sněmovna ale jejich návrhy nepřijala.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban již dříve řekl, že čerpací stanice by podle novely měly mít platné územní rozhodnutí a stavební povolení. Řada, zejména malých čerpacích stanic totiž nyní podle Urbana tyto podmínky nesplňuje. "Novela má za cíl snížit riziko nákupu nekvalitního benzinu či nafty, což je jednoznačně ve prospěch spotřebitelů. Měla by také vytvořit rovné podnikatelské prostředí," uvedl.

Podle České obchodní inspekce se kvalita prodávaných pohonných hmot v poslední době díky častějším kontrolám zlepšila. Zatímco předloni v červenci nevyhovělo zkouškám 8,9 procenta odebraných vzorků a v prvním pololetí loňského roku 10,9 procenta, v červenci tento ukazatel klesl na 5,9 procenta.

Proti existenci mobilních čerpacích stanic se staví Svaz chemického průmyslu. Mobilní benzinové pumpy totiž považuje za nebezpečné. "Protestujeme proti mobilním čerpacím stanicím, protože mohou okolí ohrožovat požárem, výbuchem, případně únikem ropných produktů do okolí," prohlásil již dříve předseda svazu Pavel Švarc. Soudí, že mobilní stanice se dají navíc jen špatně kontrolovat, což umožňuje prodej nekvalitních pohonných hmot.

Původní vládní návrh umožňoval pouze stavbu pevných čerpacích stanic. Následně bylo ale toto ustanovení změněno tak, že majitelům pojízdných stanic bude k jejich provozu stačit splnit několik podmínek, což provozovatelé pevných stanic kritizují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK