Česká spořitelna navýšila podíl v Unipetrolu na 5,1 procenta

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. března (ČTK) - Česká spořitelna navýšila podíl v petrochemickém holdingu Unipetrol na 5,1 procenta z předchozích 2,88 procenta. S odkazem na webové stránky Komise pro cenné papíry to uvedla agentura Reuters. Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polský ropný koncern PKN Orlen s podílem 63 procent.

Česká spořitelna, kterou ovládá rakouská Erste Bank, se tak poprvé objevila mezi největšími vlastníky Unipetrolu. Na hraně pěti procent se v posledních měsících pohybuje podíl makléřské společnosti Atlantik finanční trhy podnikatele Karla Komárka. Podle statistiky komise z minulého týdne patřilo Atlantiku 4,99 procenta akcií Unipetrolu.

Skupina Unipetrol loni zvýšila tržby meziročně o více než pětinu na 105,8 miliardy korun při poklesu čistého zisku o šest procent na 3,46 miliardy korun. Mezi nejvýznamnější společnosti patří Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie. Společnosti Kaučuk a Spolana však nezapadají do obchodní strategie Unipetrolu, firma je proto nabízí k prodeji.

Kurz akcií Unipetrolu dnes na pražské burze posílil o 2,25 procenta na 273 korun, což bylo zhruba dvakrát větší tempo růstu, než vykázal celý trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK