Akcie na burze vzrostly a odpoutaly se od lednových cen

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Ceny akcií se na pražské burze zvyšovaly, když nalezly oporu po úterním propadu až na lednové hodnoty. Největší zhodnocení měly emise společností Unipetrol a ČEZ. Hlavní index PX 50 zpevnil o 1,07 procenta na 1522,3 bodu a druhý index PX-D o 1,23 procenta na 3893,7 bodu, shrnula ve výsledcích burza.

Akcie opět ukázaly, že v poslední době nejsou schopné udržet alespoň dva dny stejný směr. "Nálada se tak den po dni mění; přesto je cítit, že podpůrné úrovně u většiny emisí mají poměrně silný základ, což zatím oddaluje vidiny možné mohutnější korekce celého trhu," hledal klady makléř firmy BH Securities Tomáš Matuška.

Na přecenění od analytiků firmy Fio burzovní na zatím nejvyšších 320 korun zareagovaly akcie holdingu Unipetrol a připsaly si 2,25 procenta na 273 korun. Cenné papíry firmy ČEZ stouply o 1,73 procenta na 810,1 koruny. ČEZ podal závaznou nabídku na majoritní podíl v jediném makedonském distributorovi elektřiny, společnosti AD ESM.

Akcie americké mediální firmy CME si polepšily o 1,26 procenta na další rekord 1686 korun. Podle Matušky pomohl zlepšený výhled ratingové agentury Fitch pro středoevropské televizní trhy, kde CME operuje. Akcie CME po zavření pražské burzy rostly i na americkém trhu Nasdaq, kde si připisovaly více než 3,6 procenta na 70,6 USD, asi 1687 korun.

Burza zprostředkovala obchody s akciemi za letos podprůměrných 2,6 miliardy korun po úterní vysoké hodnotě 3,8 miliardy korun. Nejvíce se obchodovaly akcie ČEZ s objemem 892 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK