ODS neuspěla s návrhem odškodnit klienty zkrachovalých bank

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Občanští demokraté dnes ve sněmovně neuspěli s návrhem na odškodnění klientů zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň. ODS navrhovala, aby klienti dostali odškodnění až do čtyř milionů korun. Návrh podali k nesouvisející novele zákona o státních symbolech. Pro přijetí jejich záměru ale hlasovalo jen 63 poslanců.

O stejném návrhu hlasovali poslanci již koncem loňského roku, a to v novele zákona o bankách. Pro však tehdy zvedlo ruku jen 56 poslanců. Poslanci chtěli docílit toho, aby klienti uvedených zkrachovalých peněžních ústavů dostali stejné odškodnění jako dříve klienti jiných padlých bank.

Naposledy sněmovna zvýšila odškodnění klientů bank v září roku 2000. V rámci vládní novely bankovního zákona zvýšila maximální finanční hranici ze 400.000 korun na 25.000 eur (dnes asi 720.000 korun) pro jednu oprávněnou osobu. Klienti zkrachovalých bank jsou odškodňováni z fondu pojištění. Do této doby zmizela z českého bankovního trhu dvacítka peněžních ústavů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK