Cena benzinu může růst kvůli biopalivu, píšou Hospodářské noviny

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Litr benzinu může zdražit až o 60 haléřů kvůli tomu, že se do něj začne podle vládního záměru přidávat biolíh. Připustil to pro dnešní Hospodářské noviny ministr zemědělství Jan Mládek.

"Ještě jsme se nerozhodli, jak bude stát biopaliva podporovat. Ale po dosavadních jednáních s ministerstvem financí a dalšími zúčastněnými se zdá, že místo dosud uvažované úlevy na spotřební dani bude jen plošně nařízeno přidávání biolihu do benzinu. To by zřejmě zdražilo litr o 30 až 60 haléřů," citují HN Mládka.

Ještě minulý měsíc přitom vláda podpořila Mládkův materiál, podle něhož by podpora biopaliv měla spočívat ve vratce spotřební daně. Jinak by totiž nebyla schopna cenově konkurovat klasickým pohonným hmotám. Nyní se zřejmě vláda přiklání k tomu, aby vyšší cenu biopaliv platili motoristé rovnou u pump, píšou HN.

Podpory by ovšem v takovém případě dostávali zemědělci. Podle Mládka by to mělo být 45 eur, tedy asi 1350 korun za každý hektar obilí nebo řepky, které budou určeny na zpracování pro biopaliva.

S přidáváním několika procent biosložek do benzinu i nafty počítala vláda už v minulých letech. Start však stále posouvala, nyní si určila termín od příštího roku. Ani ten ale není jistý. Například přidělování licencí lihovarům na výrobu biolihu provázelo silné podezření z korupce, tendr byl zrušen. A teď se podle Mládka zdá výhodnější vyrábět biolíh spíše z přebytků cukrové řepy než z obilí, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK