MfD: Setuza tvrdí, že její dluh vůči státu nikdy nevznikl

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. března (ČTK) - Společnost Setuza má podle dnešní Mladé fronty Dnes nový plán, jak se zbavit svého více než čtyřmilardového dluhu vůči státu. Právníci Setuzy, kterou vlastní z 90 procent firma Český olej ze skupiny podnikatele Tomáše Pitra, přišli s tvrzením, že tento dluh před lety vlastně vůbec nevznikl, píše deník. Připomíná přitom, že Setuza dluh neuznávala ani dosud, ale argumentovala jinak. Její představitelé tvrdili, že si proti němu započetla tzv. Némethovu pohledávku, kterou však soudy zpochybňují.

"Úvěrové smlouvy o původní půjčce mají právní vady, takže podle názoru právníků jsou neplatné," cituje MfD šéfa Setuzy Františka Janů.

Právníci firmy chtějí dluh zneplatnit v příštích měsících při odvolání u ústeckého soudu, který na konci loňského roku platnost dluhu Setuzy vůči státu potvrdil.

Problém je podle MfD v podmínkách smluv podepsaných s někdejší IPB. Ta před sedmi lety Setuze půjčila 1,9 miliardy korun, ale sumu poslala do firmy ještě dříve, než byly splněny všechny podmínky uvedené ve smlouvách. Právníci teď tvrdí, že smlouvy mezi Setuzou a IPB tak vůbec nenabyly účinnosti. To podle nich znamená, že nemohl vzniknout ani žádný dluh, ani penále či úroky, píše.

Setuza přitom přiznává, že peníze přijala. "Do tří let je měl chtít někdo zpátky, což se nestalo, a nyní je to promlčené," řekl MfD s odvoláním na posudky právníků Janů.

Pohledávky za Setuzou za zhruba 4,2 miliardy korun získal v únoru od České konsolidační agentury Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) za cenu 465 milionů korun. Převod je součástí plánu, podle kterého má stát opět získat vliv v Setuze. PGRLF ale tento týden oznámil, že podal žalobu na neplatnost smlouvy s Českým olejem, kterou uzavřelo minulé vedení a na jejímž základě přišel stát o svůj 38,3procentní podíl v Setuze. Fond dospěl k závěru, že některé podmínky smlouvy o prodeji podílu byly porušeny.

"My jsme podali žalobu, oni dělají protikroky," reagoval na nový plán Setuzy, jak se zbavit dluhu, ředitel fondu Petr Buchal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK