Míra inflace v eurozóně v únoru klesla na 2,3 procenta

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. března (ČTK) - Míra inflace v zemích eurozóny v únoru činila 2,3 procenta a snížila se tak z předchozích 2,4 procenta, kde byla v lednu. V samotném únoru se ceny pro spotřebitele zvýšily o 0,3 procenta, oznámil dnes statistický úřad Eurostat. Výsledek je v souladu s průměrnými odhady analytiků.

Ceny klesaly převážně díky tomu, že se začíná snižovat vliv drahé ropy a dalších energií. Drahé energie nicméně i nadále stojí v pozadí meziročního růstu cen.

V celé Evropské unii se roční míra inflace udržela na lednové hodnotě 2,2 procenta. V České republice meziroční růst dosáhl 2,4 procenta, což je stejně jako v lednu.

"Pohonné hmoty měly na hlavní údaj o růstu cen největší vliv. Na dalším místě byl topný olej a zemní plyn, naopak ošacení a telekomunikace měly největší vliv na pokles cenové hladiny," uvádí se ve zprávě statistického úřadu.

Ceny energií se v únoru zvýšily o dalších 0,4 procenta, meziročně ale jejich růst činí 12,5 procenta. I to je ale dílčí zlepšení, protože v lednu činil meziroční růst cen energií 13,6 procenta.

Pokud by se nebraly v úvahu energie a čerstvé potraviny, tedy segmenty s největšími cenovými výkyvy, spotřebitelské ceny by v únoru vzrostly o 0,2 procenta. Roční míra takto definované inflace, označované také jako jádrová inflace, by zůstala beze změn na lednových 1,3 procenta.

Evropská centrální banka považuje za strop cenové stability roční míru inflace do dvou procent. Jejím cílem je držet růst cen těsně pod touto úrovní, v poslední době se ale obává, že drahé energie zvýší tlak na další růst cenové hladiny. Důvodem k obavám je i rychlý růst úvěrů.

ECB začátkem března zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Ekonomové očekávají, že ECB sazby do konce roku zvýší ještě dvakrát a posune je tak na tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK