Firmy si mohou spočítat, jaké mzdy a odvody by byly za vlády ODS

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Šéfové 10.000 českých firem v nejbližší době najdou v poště obálku se stranickými symboly ODS a s kompaktním diskem. Pomocí zaslaného softwaru mohou vytvořit, vytisknout i poskytnout svým zaměstnancům alternativní výplatní pásku ukazující mzdu a povinné odvody po zavedení reforem, které chtějí občanští demokraté v případě úspěchu v červnových volbách prosadit od začátku příštího roku.

Pokračuje tak kampaň ODS plus, která má propagovat patnáctiprocentní rovnou daň, představit občanům i podnikům její fungování v praxi a rozptýlit jejich možné obavy. Předseda ODS Mirek Topolánek na dnešní tiskové konferenci připomněl, že strana už před časem představila daňovou kalkulačku, pomocí níž si každý člověk může na internetu spočítat, o kolik by si polepšil, kdyby nejsilnější opoziční strana své záměry prosadila.

Alternativní výplatní pásku si podle Topolánka vyžádali přímo podnikatelé, které zajímali konkrétní dopady daňových a sociálních reforem ODS. Na "cédéčku" najdou manažeři kromě pásky i interaktivní přepočet mzdy a čistých příjmů na rodinu. Návod si mohou zájemci stáhnout také na webových stránkách www.ods.cz.

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý připomněl, že program ODS počítá s úplně jiným modelem výpočtu hrubé mzdy zaměstnance. Bude se do ní totiž promítat státem zaručený příjem i nová koncepce odvodů na sociální a zdravotní pojištění. "Tyto odvody budou platit jen zaměstnanci, a nikoliv zaměstnavatelé," dodal. Státem zaručený příjem 6000 korun pro dospělého má nahradit část sociálních dávek a motivovat lidi k práci. Pokud by si člověk něco vydělal, příjem od státu by nadále dostával, i když by se mu o něco snížil. S růstem vlastního příjmu by se snižoval příjem od státu až na minimum.

Například podle orientačního příkladu ODS slibuje zaměstnanci firmy s dvěma dětmi, který nyní dostává na účet 15.414 korun, čistý příjem 19.593 korun. Své daňové reformy ODS již delší dobu propaguje také na čtveřicí plakátů, na nichž vypočítala příjmy čtyřčlenné rodiny, dvojice důchodců, zdravotní sestry a dělníka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK