Federace:Stávky na dráze se účastnilo 90 procent všech strojvůdců

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Stávky se účastnilo asi 90 procent všech strojvůdců, kteří měli kolem poledne službu. ČTK to na hlavním nádraží v Praze v době stávky řekl předseda Federace strojvůdců Petr Čechák. S tím ale nesouhlasí vedení drah. Podle mluvčího Aleše Ondrůje například celá jedna čtvrtina dálkových spojů jela podle jízdního řádu i v době stávky. Přesné informace o tom, kolik vlaků se nakonec zastavilo, budou mít dráhy později odpoledne.

Strojvůdci protestovali proti chystané novele zákoníku práce. Podle Čecháka stávkovali nejen členové protestující Federace strojvůdců, ale podpořili je také jejich kolegové, kteří jsou členy Odborového sdružení železničářů, nebo strojvůdci, kteří nejsou odborově organizovaní vůbec. V regionech například na jihu Čech prý zastavili vlaky všichni strojvůdci, kteří byli v poledne v práci.

Ondrůj dodal, že zpoždění, které vlaky kvůli 30minutové stávce nabrali, bylo v průměru 15 minutové. To jsou vlaky nyní po skončení protestu ve většině případů schopny postupně dohnat. Po 12:30, kdy protest skončil, se všechny vlaky postupně rozjely. Podle vyjádření Ondrůje ještě před stávkou by se protest měl dotknout asi šesti procent spojů z více než 6870, které dráhy denně vypraví. Dopad byl minimální proto, že strojvůdci nakonec stávkovali v poledne, tedy v době mimo špičku, a jen 30 minut.

Ke stávce se dnes připojil například i strojvedoucí vlaku do Berouna Pavel Philipp, který necelou půlhodinu stávky s vlakem trávil na hlavním nádraží v Praze. "Nelíbí se mi, že jedna odborová organizace by měla o všem rozhodovat. Stávkoval bych déle, klidně dvě až tři hodiny nebo i víc," řekl. Věří, že půlhodinové zastavení vlaků strojvedoucím pomůže. "Půl hodiny není tak moc, cestující to nakonec ani nepocítí. Vlaky se zpoždění budou snažit dohnat," doplnil.

Ani cestující na hlavním nádraží stávka nijak nevyvedla z míry. Například dvou studentek, které čekaly na vlak, se prý stávka dotkla jen minimálně. Jejich spoj byl totiž opožděn pouze o pět minut. "Kdyby to bylo delší, vadilo by mi to, tahle ale ne," řekla jedna z nich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK