Část lidí v Hradci Králové bude opět bez tepla a teplé vody

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 16. března (ČTK) - Část lidí v Hradci Králové bude dnes a v pátek opět bez tepla a teplé vody. Důvodem je oprava závady na primárním horkovodu společnosti International Power Opatovice (IPr) v Gagarinově ulici na Slezském předměstí. Oprava začne dnes ve 22:00, obnovení dodávek se předpokládá v pátek odpoledne. Řekl to mluvčí IPr Pavel Hypius. Kvůli dvěma haváriím na horkovodech byla část lidí ve stotisícovém Hradci Králové bez tepla již v neděli a v pondělí.

Nynější odstávka se dotkne 1666 domácností, restaurace, kadeřnictví, mateřské školy a domu dětí a mládeže. "Teplota v bytech by mohla během opravy klesnout o dva až tři stupně. Lidé by měli teplem šetřit," řekl Pavel Horák, náměstek ředitele hradecké společnosti Tepelné hospodářství, která rozvod tepla ve městě zajišťuje. Bez tepla budou ulice Severní, Lužická, Slezská, Gagarinova, Ječná, Myslivečkova a v části ulice Markovické.

Podle Hypiuse nemá nynější oprava souvislost s nedávnými haváriemi. "Na horkovodu jsou dvě netěsnosti, které jsme se rozhodli preventivně opravit. Ještě jednu malou netěsnost evidujeme na potrubí Malšovicích. To by však bez opravy mělo vydržet do konce topné sezony," řekl mluvčí.

První havárie, po které se v jednu chvíli krátkodobě ocitlo bez dodávek tepla téměř 50.000 lidí, se stala v neděli v Labské Kotlině. Stovky domácností zůstaly bez tepla a teplé vody několik hodin. Další porucha následovala v pondělí nad ránem na křižovatce ulic Haškovy a Chelčického. Od tepla odstavila na celý den asi 1240 bytů a také školy, úřady a firmy, včetně železničního nádraží či největšího hradeckého hotelu Amber Černigov. Lidem, kteří byli oběma haváriemi nejvíce postiženi, chce IPr poskytnout finanční kompenzaci.

Poslední velká havárie postihla opatovickou soustavu v listopadu 2002, kdy zřícená střecha opatovické elektrárny vyřadila z provozu všech šest kotlů. Havárie na téměř dva týdny zasáhla 200.000 lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci. Nejhorší situace byla v Hradci Králové, kde nefungoval žádný záložní zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK