ČEZ chce akvizici elektrárny v Bulharsku dokončit v dubnu

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 16. března (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ by mohla v dubnu dokončit jednání o chystaném převzetí tepelné elektrárny v bulharské Varně. Ředitel fúzí a akvizic Vladimír Schmalz agentuře Reuters řekl, že v jednání nepozoruje žádné sporné body.

"Rozhovory se chýlí ke konci. Nemáme žádné sporné body a jednání pokračují svižným tempem. Jsme schopni je dokončit před stanoveným termínem, předpokládám, že v dubnu," řekl Schmalz. Elektrárna, o kterou má ČEZ zájem, je v Bulharsku druhá největší.

Vítězem tendru na privatizaci elektrárny ve Varně se původně stala ruská společnost Unified Energy System (UES). Ta ale v lednu odstoupila a Bulhaři v únoru oslovili ČEZ, který měl druhou nejvyšší nabídku.

UES loni nabídl nejvíce peněz jak za elektrárnu ve Varně, tak za elektrárnu v Ruse, bulharský antimonopolní úřad ale rozhodl, že Rusové nemohou mít obě elektrárny. UES se rozhodla pro Varnu, ale nakonec boj o ni vzdala.

Společnost UES byla ochotna za elektrárnu ve Varně zaplatit až 579 milionů eur, druhý ČEZ nabízel přes 285 milionu eur. To je v přepočtu asi 8,2 miliardy Kč.

Energetické společnosti ČEZ loni podle předběžných nekonsolidovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. ČEZ tak byl loni nejziskovějším podnikem v České republice. Za vysokým růstem zisku stojí mírné snížení nákladů a dražší elektřina, jejíž cenu ČEZ zvyšoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK