Ministerstvo informatiky dosud vyhovělo 125 žádostem o doménu .eu

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Ministerstvo informatiky dosud vyhovělo 125 žádostem o registraci domény .eu, o niž mohou české úřady žádat od 7. prosince minulého roku. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva. Oprávněnost žádosti úřad potvrzuje správci domény, kterým je evropské sdružení EURid.

K dnešnímu dni přišlo na ministerstvo celkem 569 žádostí o doménu .eu, z nich bylo 128 neúplných, bez požadovaných dokumentů. Ze zbývajících 441 bylo 256 žádostí posouzeno. Z posouzených žádosti ministerstvo vyhovělo 125, tedy 49 procentům. Počtem zpracovaných žádostí veřejných institucí o doménu .eu se Česká republika řadí v rámci Evropské unie na osmé místo.

Ministerstvo obdrží v průměru pět žádostí denně a na jejich vyřízení má 90 dnů. Úřad, který chce o doménu .eu požádat, se musí nejdříve obrátit na jednu z firem, která registraci v České republice nabízejí. Ta pak žádost postupuje společnosti PricewaterhouseCoopers v Bruselu, která žádosti a dokumenty posuzuje a v případě žádosti české instituce posílá k ověření ministerstvu informatiky.

Od prosince do 6. dubna mohou o registraci domén požádat jen subjekty, které na ně mají přednostní právo, tedy například státní úřady, majitelé registrovaných ochranných známek nebo firmy. Po 7. dubnu bude moci o doménu požádat každý. Sdružení EURid očekává, že počet žadatelů poté ještě výrazně vzroste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK